Vrouw opent theehuis in Istanbul

Esma Saçı

Esma Saçı verkoopt zojuist een glaasje thee van 50 kuruş (halve lira). Om aan werkeloosheid te ontsnappen, opende Saçı haar eigen theehuis. Ze wordt gesteund door de kleinschalige ondernemers uit de omgeving.

De voorheen werkeloze Esma Saçı opende meer dan een jaar geleden haar eigen theehuis in Mahlacı Street in Istanbul’s populaire district Beyoğlu. Een theehuis runnen in Turkije is traditioneel gezien een mannenzaak en een vrouw op dit terrein is erg ongebruikelijk. Maar Saçı heeft een boodschap voor andere vrouwen: “Als er iets is dat je wilt doen, twijfel dan niet. Zeg niet dat het een mannenberoep is, probeer het gewoon”.

‘Van het hebben van niks tot het zijn van theehuishoudster’

Voorheen werkte Saçı als schoonmaakster in het German Hospital en zorgde voor zieke mensen thuis. Toen ze haarwerk verloor volgde ze het advies op van een vriend en opende haar eigen theehuis. Saçı vertelt dat ze haar zaak van de grond af aan heeft opgebouwd. “Ik had geen cent te makken. Ik heb een overeenkomst gemaakt met de eigenaar van het pand voor de huur. Van mijn man en vrienden heb ik geld geleend om de voorzieningen te kunnen aanschaffen”.

Saçı kon niet geloven dat het runnen van een theehuis alleen aan mannen voorbehouden was en maakte zich hierom zorgen. Ze beschrijft haar houding hierover als volgt: “Ik maak geen verschil tussen werk voor mannen of vrouwen. Werk is werk en iedereen kan elk soort werk doen. Bovendien, thee klaarmaken wordt thuis altijd gedaan door vrouwen. Daarom voel ik me ook op mijn plaats in mijn nieuwe beroep. Degenen die vinden dat ik niet op mijn plaats ben hoeven niet langs te komen voor thee”.

‘Ik ben niet rijk, maar heb wel mijn eigen zaak’

In de straat waar de Esma Sultan Tea Shop ligt, zijn bijna alle kleinschalige ondernemers mannen. Ondanks dit voelt Saçı zich comfortabel in haar nieuwe baan. Haar buur-ondernemers benaderen haar sympathiek. Saçı ervaart positieve reacties: “De winkeleigenaren waardeerden mijn winkel vanaf dag een tot nu. Sommigen zeggen zelfs dat ik de straat heb doen herleven. Ze zeggen dingen als “goed gedaan” of “krachtige vrouw”. Ze kennen me nog van twee jaar geleden toen ik ontbijt verkocht vanuit mijn busje in deze straat. Dus ik heb geen negatieve reactie meegemaakt”.

“Aangezien ik geen geld heb, werk ik zodat ik net genoeg heb om mijn maag te vullen. Mijn economische situatie is nog niet gelijkmatig, het geld komt nog niet uit de lucht vallen, maar druppelt beetje bij beetje binnen. Ik bevind me nog steeds in een lastige economische situatie. Ik kan niet zeggen dat ik veel verdien, maar ik werk tenminste niet onder iemand en hoef niet te lijden onder andermans fouten. Ik kan de huur betalen, ik heb genoeg te eten, het gaat goed met me. Mijn enige wens is om een verzekering te kunnen betalen. Ik hoop dat dit er ook van komt.”

‘De winkeleigenaren vloeken maar overdrijven niet’

Wat doet Saçı als klanten problemen veroorzaken of haar vloeken? “De winkeleigenaren vloeken misschien als ze backgammon spelen of wanneer ze een gesprek hebben. Ik vraag ze om het netjes te houden en niet te overdrijven. We hebben een ongeschreven regel. Ik ben niet zo tolerant naar klanten die ik niet ken. In mijn winkel wil ik geen gevloek”.

Saçı’s Esma Sultan Tea Shop is dagelijks geopend, behalve op zondag, vanaf 7.30. In de winter sluit het theehuis om 20.30, in de zomer tussen 21.30 en 22.00. Thee en andere oplosdrankjes kosten een halve lira, Turkse koffie en kruidenthee 1,5  lira, de prijs van toast varieert tussen de 2 en 2.5 lira.

Waarom zouden mensen hun thee moeten nuttigen in de Esma Sultan Tea shop? Saçı is duidelijk: “Mijn zaak is schoon, de thee, koffie en toast zijn verrukkelijk en de prijzen zijn redelijk. Verder spoel ik niet gewoon de glazen om, maar was ze met afwasmiddel”.

De winkeliers: ‘Zowel haar thee en karakter zijn goed’

Voor de winkeliers die thee en toast nuttigen in de Esma Sultan Tea Shop is het een positief aspect dat Saçı een vrouw is. Kapper Yusuf, kledingverkoper Mehmet Kaptan, verkoper van tabaksartikelen Osman Barutçu en textielhandelaar Muzaffer Yılmaz zijn het erover eens: “Zowel Saçı’s thee als haar karakter zijn erg goed. Ze is respectvol, ijverig en schoon”.

Bron: Bianet

Lees ook:Turkse vrouw moet echtgenoot smartengeld betalen na overspel
Lees ook:Rookverbod in Turkije schaadt traditie
Lees ook:De legende achter de Kız Kulesi in Istanbul
Lees ook:Microkrediet helpt Turkse huisvrouw kebabzaak te openen
Lees ook:Huis staat midden op snelweg Turkije

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vrouw opent theehuis in Istanbul

  1. Naline

    Weet iemand wat het adres en/of telefoonnummer is van dit theehuis en of het een website heeft? Dank!

      /   Reply  / 
  2. Mehmet-Erzincan

    Mooi… Het is een goede zaak, dat vrouwen ook deelnemen aan “mannenberoepen”.Er zijn in turkije tegenwoordig ook vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs, wat ik alleen maar toe kan juichen…prachtig. Vrouwen in turkije hebben het al zo moeilijk mensen. Dus, laten we de vrouwen helpen bij dit soort initiatieven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>