HBO-Rechten studente vindt leven in Turkije veel aangenamer

Na twee stageperiodes in Turkije weet Burcu Kurdele zeker dat haar toekomst in het vaderland van haar ouders ligt.

De studente HBO-Rechten in Den Bosch hoopt binnenkort haar scriptie af te ronden en definitief naar Turkije te vertrekken. “Mijn ouders wilden eigenlijk niet dat ik in Turkije stage zou lopen. Zij waren ervan overtuigd dat het leven in Turkije veel moeilijker is dan het leven in Nederland en dat ik het in mijn eentje niet zou redden”. Toch voltooide Kurdele haar derdejaar- en afstudeerstage in Turkije. “Vooral de eerste keer was voor mij een uitdaging, omdat ik niet wist op wat voor plek ik terecht zou komen en hoe het bedrijfsleven in Turkije functioneert”.

Toekomst in Turkije

Kurdele is erg enthousiast over haar buitenlandse ervaringen. “Ik heb altijd al het plan in mijn achterhoofd gehad om mijn toekomst in Turkije op te bouwen. Dankzij deze stageperiode ben ik ervan overtuigd dat het leven in Turkije veel aangenamer is dan in Nederland. Het weer is prettiger en de mensen zijn veel socialer. Het is een voorbeeld van een land waarin een islamitische samenleving zich heel erg modern gedraagt en kleedt”.

Stages

Kurdele doorliep haar derdejaarsstage bij juridisch adviesbureau ABC Consultancy in Antalya. Voor haar eindstage vond de student onderdak bij 4G Verzekeringen, een dochteronderneming van haar eerdere stageadres dat verzekeringen afsluit voor Europeanen die in Turkije wonen of werken.

Verder studeren

Als Kurdele haar diploma HBO-Rechten heeft behaald, wil ze in Turkije verder studeren. “De opleiding duurt twee jaar, waarin je tentamens moet afleggen met betrekking op het Turkse Recht. Aan de hand van deze opleiding word je op gelijk niveau gebracht met de Turkse rechtenstudie, waarna je één jaar stage moet lopen om benoemd te kunnen worden als advocaat. Na deze opleiding wil ik bij ABC Consultancy aan de slag gaan”.

Terug in Nederland

Sinds 31 december is de Kurdele weer op Nederlandse bodem. Waar de temperatuur in december in Antalya twintig graden was, belandde ze in Nederland in de vrieskou. ‘Dat was wel een tegenvaller. Ik ben gewend geraakt aan de werksfeer in Turkije en mijn sociale leven zag er daar heel anders uit.’ Toch heeft ze ook dingen gemist in Turkije. ‘Het frietje met op het station, hagelslag, pindakaas en zoute drop. En natuurlijk ook mijn familie en vrienden.’

Momenteel legt ze de laatste hand aan haar scriptie over de overeenkomsten en verschillen van de Turkse en Nederlandse wetgeving op het gebied van aansprakelijkheid bij een verkeersongeval.

Voorbeeld

Voor sommige studiegenoten van Kurdele was haar reis het laatste zetje in de rug om zelf ook een stageadres in Turkije te zoeken. “Turks-Nederlandse studenten kunnen gemakkelijk hun plaats vinden op de Turkse arbeidsmarkt. Er is veel vraag naar personeel dat verschillende talen spreekt, zoals Turks, Engels, Nederlands en Duits.”

Bron: Punt Avans

Lees ook:Miss Nederland Deniz Akkoyun over haar Turkije
Lees ook:Famile Arslan is succesvol mét hoofddoek
Lees ook:Fatma arriveerde als jonge bruid in Nederland
Lees ook:Turks-Nederlandse brengt autobiografisch boek uit over autisme
Lees ook:Afscheid

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “HBO-Rechten studente vindt leven in Turkije veel aangenamer

 1. HBO-Jurist.com

  Wat super interessant en gaaf dat je naar Turkije gaat met je HBO-Rechten diploma op zak!

    /   Reply  / 
 2. Hans

  Ikzelf probeer momenteel drie Turkse nederlanders te helpen aan een baan hier. Maar…het is erg moeilijk!

    /   Reply  / 
 3. Shamaila-Isadora

  Hi Burca,

  Wat leuk om je verhaal te lezen en precies het verhaal dat ik nodig heb.

  Ik studeer volgende maand HBO rechten af in Leiden en wil verhuizen naar Turkije, Istanbul omdat mijn partner daar woont.

  Ik zou graag verder willen studeren aan de uni in Istanbul echter weet ik niets over het hoe en wat enz.

  Ik spreek geen turks en zal de opleiding dus in het enegls moeten volgen. Weet jij uberhaupt of dat kan en hoe lang zal ik dan nog over mijn vervolg opleiding doen. Is het wel een vervolg opleiding of moet ik geheel opnieuw beginnen. Hoe geef ik aan dat ik HBO rechten heb ik gedaan want zij kennen die opleiding natuurlijk niet…
  Weet jij ook wat de kosten zijn om te kunnen studeren?

  Ik hoop echt dat je me verder kunt en wilt helpen.

  gr
  shamaila-isadora

    /   Reply  / 
  1. Marieke Lemke

   Beste Shamaila-Isadora,

   Deze blog is geplaatst door mijn voorganger. Ik heb even op internet rondgekeken en ben het volgende e-mailadres tegengekomen: [email protected]
   Wellicht dat je het op die manier kan proberen?

   Succes bij het vinden van een leuke studie in Turkije! Wellicht vindt je het leuk om te laten weten of het is gelukt?

   Groet,
   Marieke

     /   Reply  / 
 4. rosni

  Ikzelf probeer het momenteel drie Turkse nederlanders mijn te helpen aan een baan hier. Maar…het is oop erg moeilijk!

    /   Reply  / 
 5. Waak advocaat

  Mooi artikel! En leuk om te lezen dat je er toch heen bent gegaan, terwijl er tegen je werd gezegt en om het beter niet te doen.
  Je hebt er een fijne stageperiode gehad en daar gaat het om. Ik wens je verder veel succes in je Carrière.

  Gr,
  Bjorn

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>