Rubriek: Nieuws

Grote stroomstoring in Turkije: aanslag of technisch mankement?

Een terroristische aanslag? Een cyber-aanval? Een explosie? Wat de reden precies is geweest, is nog onduidelijk. Maar een feit is wel dat half Turkije vandaag zonder stroom zat. De ‘stroomstoring’ begon om 10.30 uur vanochtend. Het is de grootste stroomstoring in Turkije in de afgelopen vijftien jaar.

Lees verder...

Turkse president Erdoğan kun je beter maar niet ‘beledigen’

In Turkije moet je goed oppassen met wat je zegt over of tegen de overheid, want voordat je het weet hangt er een proces aan je broek. En dit overkomt niet alleen journalisten. Echt iedereen kan ‘gepakt’ worden. Zo kan ex-miss Turkije Merve Büyüksaraç twee jaar gevangenisstraf krijgen omdat zij president Erdoğan beledigd zou hebben.

Lees verder...

Turkse mannen in rokje voor de vermoorde Özgecan Aslan

De moord op de 20-jarige studente Özgecan Aslan is ook vandaag het gesprek van de dag in Turkije. Vooral op social media wordt er veel over de brute moord en over (seksueel) geweld tegen vrouwen in het algemeen geschreven. Niet alleen vrouwen zijn woedend. Ook mannen laten nu van zich horen.

Lees verder...

Turkije rouwt om de op brute wijze vermoorde Özgecan Aslan (20)

Het is vandaag een ‘zwarte dag’ in Turkije. Een letterlijke zwarte dag, want veel mensen dragen vandaag zwarte kleding. Dit doen ze uit respect voor de 20-jarige Özgecan Aslan. De studente uit Mersin werd op 11 februari op brute wijze verkracht, doodgestoken en verbrand. Hoofdverdachte Ahmet Suphi Altındöken (26) is vanochtend gearresteerd en heeft bekend.

Lees verder...

Turkije op plaats 52 in de nieuwe FIFA-wereldranglijst

De nieuwe ranglijst van de FIFA is weer uit. Nederland heeft goed gescoord, want het Nederlands elftal staat ook in de nieuwe lijst weer op de vijfde plaats. Voor Turkije minder goed nieuws: de Turken staan op plaats 52 en zijn vier plaatsen gezakt.

Lees verder...

Opmerkelijk: President Erdoğan actief op Twitter

Een twitterende Erdoğan.. het moet niet gekker worden. Dat Erdoğan een Twitteraccount heeft, was al bekend, maar gisteren heeft niet één van Erdoğan’s medewerkers, maar hij zelf een tweet in de wereld gestuurd. Vorig jaar wilde Erdoğan Twitter nog verbieden, het was een gevaar voor de samenleving en hij wilde het zo snel mogelijk verbannen

Lees verder...

Turkije blijft groeien: inwoneraantal op 77.7 miljoen

President Erdoğan heeft zijn zin gekregen wat betreft de bevolkingsgroei van Turkije, want de Turkse bevolking is in 2014 met bijna 1,1 miljoen mensen gegroeid. Er wonen nu bijna 77,7 miljoen mensen in Turkije, dit blijkt uit cijfers van het Turkse Instituut voor de Statistiek.

Lees verder...

Jaaroverzicht (2014) Turkije

Het was een vrij heftig jaar voor de Turken. Erdoğan werd de nieuwe president en 301 mensen kwamen om tijdens de mijnramp in Soma. Maar er gebeurde meer… het jaar in vogelvlucht.

Lees verder...

Saban B. morgen voor de rechter in Istanbul

Hij leeft al jaren in vrijheid in Turkije en geniet van de zon in Antalya. Vrouwenhandelaar Saban B heeft tot nu toe een prima leventje in Turkije, maar hopelijk komt daar vanaf morgen een einde aan. De zaak van Saban komt morgen eindelijk voor de rechter in Istanbul en dan zullen we weten of hij

Lees verder...

Cheryl Maas pakt brons op SnowBoard World Cup in Istanbul

Het was voor het eerst dat Turkije een snowboard event organiseerde, maar ook was het voor het eerst dat vrouwen deel mochten nemen aan de SnowBoard World Cup (Big Air). Afgelopen weekend was Istanbul gastheer van de FIS SnowBoard World Cup 2015, het vond plaats op het Gölet Yolu plein in de wijk Maslak. De

Lees verder...

Turkse voetbalsupporters kunnen levenslange celstraf krijgen

Van het weekend moesten ze de journalisten hebben, nu zijn de voetbalsupporters van Beşiktaş aan de beurt. Maar liefst 35 supporters van de harde kern (‘Çarşı’) van de Turkse voetbalclub Beşiktaş kwamen vandaag voor bij de rechtbank in Istanbul. De jongens lopen risico om een levenslange gevangenisstraf te krijgen! Ze worden ervan beschuldigd dat zij

Lees verder...