Rookverbod in Turkije schaadt traditie

Vanaf zondag geldt in Turkije een rookverbod dat wordt gesteund door 90 procent van de bevolking. Alleen de horeca sputtert tegen: banen en traditie gaan verloren.

Onder het rookverbod valt niet uit te komen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt, zelfs niet voor de waterpijpcafé’s. Gezien het betere weer in Turkije zal de omzet nog redelijk op peil blijven, maar het is de vraag of de ondernemers het redden met alleen de zomermaanden.

Deze zondag gaan 1571 teams het rookverbod controleren. Wie rookt waar dat niet mag, krijgt 69 lira boete (ruim 30 euro), voor uitbaters lopen de boetes op tot 5600 lira (2600 euro). Boetes die onbetaalbaar zijn voor de duizenden kleine theehuizen in Turkije.

Vooral theehuizen op het platteland krijgen het moeilijk, daar rookt de overgrote meerderheid van de klanten. Het alternatief om thuis te blijven gaat lijnrecht in tegen de traditie: mannen vullen de dag met backgammon, thee en sigaretten in het theehuis. Thuis is het terrein van de vrouw.

Lees ook:Koffiehuishouders protesteren al rokend
Lees ook:Kliklijnen ontstaan na rookverbod Turkije
Lees ook:Turkse lira bereikt dieptepunt, euro nu veel waard
Lees ook:Geen reclame meer voor alcohol op social media
Lees ook:Hoe staat het met Saban Baran?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>