Dalyan maakt je tien jaar jonger

Dalyan is een klein vissersplaatsje aan de zuidwest kust van Turkije. Voor mij is het één van de meest mooiste en rustgevende plekken (mits er niet te veel toeristen zijn) in Turkije. En bovenal: de zogenaamde Caretta caretta schildpad legt er zijn eieren.

Dalyan ligt aan de Dalyan çayı (rivier) tussen de Middelandse Zee en het Köyceğiz meer. Het gebied rondom Dalyan is een beschermd natuurgebied. Hoogbouw en torenhoge hotels zul je er dus niet vinden, wel oude stadsmuren en rotsgraven van de oude stad Kaunos.

Als je ooit in Dalyan bent, sla het bijzondere İztuzu-strand dan niet over, een belangrijke nestplaats voor de bedreigde Caretta caretta schildpad. Het dier staat ook bekend als de ‘onechte karetschildpad’. Er zijn op dit strand wel een paar regels. Zo kun je maar op bepaalde tijden het strand op, dit natuurlijk om de schildpadden rust te geven. Het strand is alleen via het water te bereiken, je wordt er met een bootje naar toegebracht.

Rotte eierenlucht

Ook in Dalyan te vinden: thermale bronnen en modderbaden. De bekende warmwaterbronnen van Sultaniye liggen aan de zuidwest oever van het meer. Ik weet nog goed wat ik rook toen ik de bronnen voor het eerst bezocht: het stonk er ontzettend naar rotte eieren. Het zwavelhoudend water van maar liefst 40°C zorgt voor deze vieze lucht, waar je na een tijdje wel aan gewend raakt. Het water is immers heerlijk en erg goed voor je lichaam. Het bevat zwavel, ijzer, calcium, kalium, en andere mineralen en wordt aanbevolen aan mensen die last hebben van huidklachten of reuma.

10 jaar jonger

De Sultaniye Spa heeft ook modderbaden die een huidverjongende werking zouden hebben. ,,U zult zich na het modderbad zeker tien jaar jonger voelen,’’ werd mij door een medewerker van de baden verteld. Tien jaar jonger voelde ik mij niet, maar het modderbad wel erg heerlijk en een onvergetelijke ervaring.

Lees ook:Istanbul op derde plek Travellers’ Choice Awards Tripadvisor
Lees ook:Altijd zon in het prachtige Muğla en Dalaman
Lees ook:De drie mooiste stranden van Turkije
Lees ook:Naar Turkije in de crocusvakantie
Lees ook:De mooiste strandwandelingen in Turkije

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dalyan maakt je tien jaar jonger

  1. Yvonne

    Het Iztuzu strand is ook met auto en bus te bereiken. Niet alleen per boot.
    Weleens bij het schildpaddenziekenhuis geweest?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>