Verloven in Turkije is meer dan ‘een ring’ alleen

Verloven is in Nederland meer iets van ‘vroeger’. In Turkije wordt een verloving groots gevierd. En natuurlijk wordt er netjes de hand van het meisje gevraagd.

Jezelf verloven betekent voor mij niet veel meer dan bekend maken dat je gaat trouwen en dat je de ring van je partner gaat dragen. Laatst was ik op het verlovingsfeest van een Turks meisje (23). Voordat haar feest begon, kwam haar aanstaande echtgenoot netjes om haar hand vragen.

Turkse traditie

De hand vragen gaat in Turkije heel traditioneel. De famile van de jongen komt op bezoek bij de ouders van het meisje. Vaak zijn er naast haar ouders en broers en zussen ook wat andere naaste familieleden aanwezig. Ook de jongen neemt een rits familieleden mee. Er wordt samen gegeten en op een gegeven moment vraagt de vader of moeder van de jongen de hand van het meisje aan haar familie. Vaak is het allang duidelijk dat dit gevraagd gaat worden (het bezoek is van te voren gepland) en is de kans klein dat er nee gezegd gaat worden. In de meeste gevallen weten de ouders dat het meisje en de jongen een relatie hebben. Uithuwelijken komt bijna niet meer voor in (het westen van) Turkije. In het oosten van gebeurt het soms nog wel.

Dansen en eten op Turks verlovingsfeest

Het verlovingsfeest is letterlijk een feest. Overdag maken zowel de jongen als het meisje zich mooi. Nieuwe kleren, naar de kapper, nieuwe sieraden, een fotosessie. Turken zijn erg ijdel, dus het hele plaatje moet kloppen. De kosten zijn voor rekening van de jongen. Het feest kan bij het meisje thuis plaatsvinden of in een zaal of andere bijzondere locatie. Natuurlijk wordt er goed gegeten en gedanst. Een Turks feest zonder eten en dansen is namelijk geen feest. Beide naaste families zijn aanwezig en vele andere familieleden en vrienden en kenissen. Aan het begin van het het feest worden de verlovingsringen uitgewisseld. En hij mag niet ontbreken: de taart. De jongen en het meisje eten eerst een stukje. Later krijgen alle gasten een stuk.

En dan trouwen

Nu de verloving officieel bevestigd is, kan er getrouwd worden. Dit gebeurt er niet gelijk vlak na. Er kunnen een aantal maanden of zelfs een paar jaar tussen zitten. Vaak moet er gespaard worden. Omdat het vaak zo uitbundig gevierd wordt, zijn erg hoge kosten aan verbonden.

De informatie die ik hierboven geef is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Natuurlijk heeft elke familie haar eigen tradities. Deze verloving speelde zich af in Izmir.

Heb jij binnenkort ook een verlovingsfeest? Of weet je er iets leuks over te vertellen, vertel het mij hieronder..

Lees ook:Turkse ouders praten over vermoorde dochter in docu ‘BAHAR’
Lees ook:Vermiste Manouk Sijtstra is in Turkije bij vakantieliefde
Lees ook:Verjaardag in Turkije (oeps..vergeten)
Lees ook:Gaziantep: de moeder van de Turkse keuken
Lees ook:Türlü .. een heerlijk Turks gerecht

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Verloven in Turkije is meer dan ‘een ring’ alleen

 1. Janneke

  Wat voor kado Geef je voor een verloving

    /   Reply  / 
  1. Paul

   Ik zou wachten tot de bruiloft met het geven van een cadeau.

     /   Reply  / 
 2. Esther Wapstra

  Heelherkenbaar. Bij ons in de regio is het de familie van het meisje die de verloving voor rekening neemt; de familie van de jongen neemt het huwelijksfeest voor rekening. Vanaf hun trouwen mogen ze gaan samenwonen, dus er is een huis nodig. De familie van het meisje schaft traditioneel de spullen voor de slaapkamer aan en ook dingetjes voor de keuken en textiel; de familie van de jongen de rest. Maar stellen die beide werken schaffen het tegenwoordig ook zelf aan.

  Kadootjes voor de verloving zijn goud en geld. Belangrijke familieleden (ouders, broers, zussen, opa en oma, soms ook ooms en tantes) geven goud en anderen pinnen geld op het aanstaande paar.

    /   Reply  / 
 3. Paul

  Zou zelf nooit met een turkse trouwen,ze liegen namelijk nog meer dan pinokkio en 90% is allemaal hoer.Veel meisjes die sex hebben gehad voor het huwelijk gaan 2 weken voor de bruiloft naar de dokter om het maagdenvlies weer te herstellen,en die domme jongens maar denken dat ze een maagd hebben.Ben zelf met koerdische getrouwd dat is meer zekerheid..

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>