Rubriek: Cultuur

Sinterklaas is geen Turk maar een Griek

Dat de ‘echte’ Sinterklaas niet uit Spanje komt maar uit Turkije, weet je misschien wel. Maar om nou te zeggen dat de Sint een Turk was? Eigenlijk is dat niet helemaal waar. Want in de tijd dat Sint Nicolaas in Patara leefde (vlakbij de bekende badplaats Antalya), was dit gebied destijds nog onderdeel van het

Lees verder...

Grootste moskee van Turkije staat in Adana

De Blauwe Moskee in Istanbul is misschien wel de bekendste moskee van Turkije, maar hij is zeker niet de grootste. De grootste staat in Adana en heeft de naam Sabancı Merkez Camii (Sabancı Centrale Moskee). De moskee in Adana heeft wel veel weg van de Blauwe Moskee.

Lees verder...

Turkije viert eerste dag van het Suikerfeest

De Ramadan is voorbij. Vandaag is het Bayram in Turkije, oftewel: het Suikerfeest. Drie dagen lang vieren de Turken het einde van de Ramadan. Dit betekent familie bezoeken, lekker eten en nieuwe kleding kopen. Vandaag zijn dan ook banken, postkantoren e.d gesloten.

Lees verder...

Meer kerstmannen dan moskeeën in Istanbul

Wie de kerst in Nederland wilt ontvluchten en daarom naar Istanbul op vakantie gaat komt bedrogen uit: Istanbul staat compleet in het teken van kerst. Rendieren, kerstmannen, kerstballen en elfjes, je vindt ze op iedere hoek van de straat.

Lees verder...

Mevlana-viering in Katwijk aan Zee

Op 17 december stierf filosoof Mevlana Rumi. Elk jaar wordt op deze dag stil gestaan bij zijn dood. En zeker niet alleen in Turkije, overal ter wereld brengen mensen op die dag boodschappen op elkaar over hoe je het best en zo vredig mogelijk kunt leven. Zelfs in Katwijk aan Zee.

Lees verder...

Spanje? Sinterklaas komt uit Turkije

Sommige hebben Sinterklaasavond misschien al gevierd, maar het ‘heerlijk avondje’ is toch echt morgen pas. Een altijd spannende avond voor de kleintjes, want wat zou hij nu weer meegenomen hebben uit Spanje. Spanje? Klopt dat eigenlijk wel? Nee, want de echte Sint is geboren in Turkije.

Lees verder...

Belangrijke vondst voor geschiedenis Turkije

Het is reeds bevestigd door het Turkse ministerie van Toerisme en Cultuur. Er is een 1500 jaar oude bijbel gevonden. Deze bijbel draagt veel geschiedenis met zich mee, om te beginnen is het geschreven in het Aramees; dat is een taal die vroeger door Jezus gesproken zou zijn.

Lees verder...

Een prachtig stukje van Marmaris

Marmaris trekt jaarlijks vele toeristen, deze komen uit alle hoeken van Europa. Engelsen, Nederlanders, Scandinaviërs, Belgen en Russen. De toeristen bezoeken vooral de grote bazaar, de uitgaansgelegenheden, het strand en ze maken vele excursies op het water. Een van de meest populaire excursies is een bezoek aan Kaunos. Kaunos was een stad op de grens

Lees verder...