Volg de voetsporen van de sultan

Süleyman KanuniOp dit moment wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw Europees, historisch langeafstandpad, de Sultanstrail, die loopt van Wenen naar Istanbul.

Süleyman Kanuni, sultan van het Ottomaanse rijk, maakte de tocht van Istanbul naar Wenen voor het eerst in 1529, en deed dit opnieuw in 1532. Het lukte de sultan en zijn gevolg beide keren niet om tot de stad Wenen door te dringen. Op de plek buiten Wenen waar de sultan zijn tenten op sloeg bouwde de Habsburgse Keizer een lustslot. De historische Sultanstrail begint dan ook aan de rand van Wenen. Het pad eindigt bij het graf van de sultan achter de Süleymaniye moskee in Istanbul.

In de zomer van 2009 hebben een aantal mensen de Sultanstrail proefgelopen. Sedat Cakir liep van Wenen via Hongarije, Servië en Bulgarije naar de Turkse grens. In Bulgarije kreeg hij gezelschap van Kyra Kuitert en vanaf Edirne (Turkije) werd de route gelopen met een achttal wandelvrienden. In Turkije zijn momenteel twee mensen de route aan het markeren.

De Sultanstrail maakt op sommmige plekken gebruik van bestaande Europese langeafstandspaden, waaronder delen van de E8 en de Donauweg. Daarnaast loopt het pad vanaf het Oostenrijkse Purbach tot het Turkse Konya min of meer parallel aan het historische Sufipath (naar het graf van de Sufi-meester Mevlana Rumi) en de Via Comitis (de oorspronkelijke weg naar Jeruzalem).

Allen die tot nu toe over de Sultanstrail liepen hebben dezelfde mening over deze tocht: “Het was soms pionieren maar de ervaring stond bol van de authenticiteit. De vele natuurlijke en historische hoogtepunten, het afwisselende landschap en de gastvrijheid van de lokale bevolking droegen hier in grote mate aan bij.”

Lees ook:Turkish Airlines opent lijndienst Istanbul Sabiha Gokcen
Lees ook:Funda Müjde op de ‘fiets’ van Amsterdam naar Istanbul
Lees ook:De legende achter de Kız Kulesi in Istanbul
Lees ook:Bulgarije claimt 13 miljard euro van Turkije
Lees ook:Istanbul bouwt aan derde grote brug

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Volg de voetsporen van de sultan

  1. Frank Bikker

    Leuk berichtje!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>