Funda Müjde op de ‘fiets’ van Amsterdam naar Istanbul

Funda-Mujde-Fietsen-Istanbul

Cabaretière en actrice Funda Müjde (52) begint vandaag aan de tocht van haar leven. De Turks Nederlandse Funda gaat op een speciale BerkelBike (handbike) van Amsterdam naar Istanbul fietsen. Nu al een hele prestatie, want je moet het maar durven, in je eentje 4000 km afleggen van Nederland naar Turkije en dat op een speciale fiets. Met haar fietstocht vraagt Funda aandacht voor het belang van bewegen. Haar stichting Bewegen is Leven richt zich op de belangen van mensen met een dwarslaesie.

Meer dood dan levend

Zeven jaar geleden verongelukte Funda tijdens een verkeersongeluk in Istanbul. Een 19-jarige jongen botste tegen de taxi op waar Funda in zat. De jongen was niet dronken, maar was nog te onervaren in het altijd chaotische verkeer in Istanbul. Hij was pas net in het bezit van zijn paspoort. Funda overleefde het vreselijke ongeluk, maar was zwaargewond. Funda heeft er een dwarslaesie aan over gehouden en kan niet meer lopen. Op een normale fiets kan zij ook niet meer, maar op de BerkelBike wel. De speciale fiets heeft haar leven veranderd.

4000 km van Amsterdam naar Istanbul – dwars door de Alpen

funda_berkelbike mobile

Om vooruit te komen op de BerkelBike heb je veel kracht in je armen nodig, Funda heeft de afgelopen tijd dan ook keihard getraind om deze kracht te ontwikkelen. Veel mensen hebben respect voor haar doorzettingsvermogen. Zelfs topturner Epke Zonderland zou het haar niet na kunnen doen. (dit zei hij tijdens de uitzending van KvdB).

Met accu en versnellingen kan Funda zo’n 25-27 km per dag halen. Ze hoopt binnen 90 dagen Istanbul te bereiken.

Waar kennen we Funda ook alweer van?

Funda is geboren in Adana in Turkije, maar groeide op in Zaandam. Ze is bekend door haar rol als asielzoekster Derya Usta in de geweldige RTL-serie Vrouwenvleugel uit de jaren 90. Nu speelt ze Elif Baydar in GTST, dat is de moeder van Nuran en Aysen.

Ik volg Funda tijdens haar tocht en zal regelmatig contact met haar hebben. Funda zal haar ervaringen tijdens de bijzondere tocht delen met Turkije.blog.nl. 

Lees ook:‘Fietsende’ actrice Funda Müjde onderweg naar München
Lees ook:Funda Müjde alweer zes weken onderwerg
Lees ook:Atilay Uslu (Corendon) is de meest invloedrijkste Turkse Nederlander
Lees ook:Jaaroverzicht (2014) Turkije
Lees ook:‘Rust’ op de Prinseneilanden in Istanbul

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Funda Müjde op de ‘fiets’ van Amsterdam naar Istanbul

  1. jan tadema

    je gezien bij paul en witteman hierbij werd genoemd dat je een fysiotherapeut nodig zal hebben.
    Mijn vraag aan jou is heb je een fysiotherapeut gevonden die je begeleidt en zo nee wat verlang je van een fysiotherapeut tijdens je handbike tocht ?
    Ik,jan tadema, ben sportfysiotherapeut gepensioneerd en kan tijd vrij maken om je te ondersteunen.

      /   Reply  / 
  2. Mevr, Rian WesselsVolmer

    Fantastisch, op de Berkelbike naar Istanbul, heerlijk! Ik heb wel een vraag, namelijk; zijn er speciale voorzzieningen toegepast op de Berkelbike, voor een betere wegligging? Zelf heb ik er ook een, maar deze bike is behoorlijk wiebelig en onvast; kiept om als ik snel door de bocht rijd! Een goede tip voor een betere wegligging zou zeer welkom zijn voor mij. Volgens de trainer van de plaatselijke handbikegroep is het onverantwoord om erop te fietsen omdat ik te hoog boven de weg zit en daardoor in een zeer onstabiele situatie fiets.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>