Iran, Turkije en Brazilië bereiken nucleair akkoord

TehranDe regeringsleiders van Iran, Turkije en Brazilië hebben een akkoord bereikt over het nucleaire programma van Iran. Dat meldde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, kort na middernacht (lokale tijd) in Teheran.

Media in Turkije berichtten eerder al dat nucleaire brandstof uit Iran in Turkije zou kunnen worden ‘geruild’. Het laatste plan waarmee grote mogendheden via de Verenigde Naties grip wilden krijgen op de Iraanse nucleaire projecten, stamt uit oktober.

Iran zou via de VN zijn eigen verrijkt uranium in het buitenland overdragen in ruil voor nucleaire brandstof uit Rusland en Frankrijk voor een onderzoeksreactor. Later gaf Iran aan het plan alleen op eigen bodem te willen uitvoeren.

Davutoglu gaf nog geen details over de nieuwe overeenkomst. Hij zei wel dat er maandag in de loop van de dag waarschijnlijk meer informatie zal worden vrijgegeven. (dS)

Lees ook:Turkije bereid te bemiddelen in nucleaire kwestie Iran
Lees ook:Beraad met Iran vindt plaats in Turkije
Lees ook:Turkse premier: ‘Iran is onze vriend’
Lees ook:‘Als Iran kernwapens krijgt, zal Turkije volgen’
Lees ook:Erdoğan bezoekt Iran en Irak in oktober

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Iran, Turkije en Brazilië bereiken nucleair akkoord

  1. Cenk

    Erdogan en Lula verdienen hiermee de nobelprijs.

      /   Reply  / 
    1. bendeniz

      cenk, ik weet niet of je nieuws op tv wel volgt maar ze gaan die rotzooi opslaan ergens in istanbul ofzo in een gebouw waar allemaal breuken enal zitten en ze zeggen ook nog dat er een aardbeving kan komen. Ja na dit denk ik niet echt dat het wel veilig zou zijn.. maar dit is dan wel mijn mening!

        /   Reply  / 
      1. Cenk

        bendeniz, ik weet niet of je nieuws op tv wel volgt maar Turkije kan geen uranium verrijken. Het wordt doorgevoerd naar een derde land. Ik weet niet hoe je erop komt dat het in Turkije wordt opgeslagen. Dat staat niet in het akkoord.

          /   Reply  / 
  2. Hans

    Nog niet gelezen? Iran heeft Turkije en Brasilie voor de gek gehouden. Van Lula kan je het verwachten, de man is te goeder trouw. Maar Erdogan? Zelfs China en Rusland trappen hier niet in. En de pers in Brasilie was genadeloos: ‘Lula, de vriend van de gewone man sluit een verbond met de Mullah dicators in Teheran’ (vrij vertaald).

      /   Reply  / 
    1. Cenk

      Hans, het slaat nergens op wat je zegt. Wat maakt het uit dat de mensen in Iran dictators zijn? Het gaat erom dat ze daar geen atoombommen kunnen maken, zodat er geen nuclaire oorlog komt. Turkije en Brazilie gebruiken tenminste nog diplomatie. VS gebruikt nutteloze sancties, die de economie van de regio alleen maar slechter maakt. Wat kan leiden tot een (nuclaire) oorlog met Iran.

        /   Reply  / 
      1. Hans

        @Cenk, ik kan goed Portugees en Lula is keihard aangevallen in de Brasiliaanse pers. Gewoon een feit. Je geeft aan dat er een nuclaire oorlog met Iran komt? Zij hebben die uranium toch voor peaceful puposes? Nu ben ik confused? En het is niet alleen de VS maar ook China en Rusland. Daaarnaast, van de 15 leden in de SCouncil zullen alleen Brasilie, Turkije en Lebanon tegen stemmen. landen zoals Gabon, Nigeria, Mexico, Bosnie etc. en de 5 permanent members zullen allemaal voor stemmen.
        Ikzelf vind dat Erdogan teveel beloofd en te weinig uitvoert. Beter het probleem met Armenie, Griekenland en Cyprus oplossen voordat op allerlei andere gebieden te werk te gaaan.

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>