Beraad met Iran vindt plaats in Turkije

Het beraad over het nucleaire programma van Iran vindt waarschijnlijk plaats in Turkije op 1 oktober.

Bij het beraad met Iran zijn de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland en de Europese Unie aanwezig. Het overleg moet leiden tot een doorbraak in de impasse over de Iraanse weigering om met het verrijken van uranium te stoppen en aan andere verlangens van de Veiligheidsraad te voldoen.

Ontwikkelt Iran stiekem kernwapens?

De Verenigde Staten, Israël en de EU vermoeden dat Iran het programma gebruikt om kernwapens te ontwikkelen. Iran zegt dat het programma louter civiele doeleinden dient en dat het ook het volste recht heeft om uranium te verrijken zodat het in kerncentrales kan worden gebruikt.

De VS vindt dat uraniumverrijking ‘onderdeel van de discussie’ moet zijn, maar heeft er in toegestemd om zonder voorwaarden vooraf te gaan praten om Rusland en China mee te krijgen. Die twee landen verzetten zich tegen strengere sancties tegen Iran.

EU-topdiplomaat Javier Solana en de EU-ministers van buitenlandse zaken zeggen dat er vooruitgang moet worden geboekt, anders zal de EU zich sterk maken voor nieuwe sancties tegen Iran.

Verder dringt Israël er bij de internationale gemeenschap op aan zich niet te toegeeflijk op te stellen en strenge strafmaatregelen te treffen als de besprekingen opnieuw mislukken.

Bron: Trouw

Lees ook:Obama waarschuwt Turkije over wapendeal
Lees ook:Turkse premier: ‘Iran is onze vriend’
Lees ook:‘Als Iran kernwapens krijgt, zal Turkije volgen’
Lees ook:Turkije bereid te bemiddelen in nucleaire kwestie Iran
Lees ook:Erdogan vecht sancties tegen Iran aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>