Turkse premier: ‘Iran is onze vriend’

Turkish-Prime-Minister“Iran is onze vriend” zegt de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Zo luidt de kop van een artikel in Guardian. Een uitspraak die menigeen doet sidderen?

De Turkse premier heeft westerse landen ervan beschuldigd dat zij Iran “oneerlijk” behandelen in de onderhandelingen over Irans nucleaire programma. Erdogans uitspraken komen kort voor de verwachte reactie van Iran op een internationaal voorstel over het atoomprogramma van Teheran. “Wij zijn geen voorstander van massavernietigingswapens in Iran en in onze regio”, zei Erdogan gisteren tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

De Turkse premier brengt morgen een tweedaags bezoek aan Teheran. Erdogan noemde het “oneerlijk en onjuist” om Iran onder druk te zetten wanneer andere landen wel kernwapens hebben. Hij noemde geen namen, maar algemeen wordt aangenomen dat Israël als enige staat in het Midden-Oosten over kernwapens beschikt.

EU-gevoelig

De kritiek van Erdogan ligt gevoelig gezien het Turkse lidmaatschap van de NAVO, en het Turkse streven om lid te worden van de Europese Unie. De Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zijn betrokken bij de internationale besprekingen over het nucleaire programma van Iran. Westerse landen vrezen dat Iran werkt aan een kernwapen, maar Teheran houdt vol dat het atoomenergie wil gebruiken voor vredelievende doeleinden.

Iran zal “de komende dagen” reageren op een door de Verenigde Naties voorgesteld plan om een deel van Irans laagverrijkte uranium naar het buitenland te sturen voor verdere bewerking, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki vanochtend gezegd. Iran zou onder meer extra garanties willen dat het uranium weer terugkomt.

Bron: NRC, Guardian

Lees ook:Iran, Turkije en Brazilië bereiken nucleair akkoord
Lees ook:Beraad met Iran vindt plaats in Turkije
Lees ook:Turkije bereid te bemiddelen in nucleaire kwestie Iran
Lees ook:Erdogan vecht sancties tegen Iran aan
Lees ook:Obama waarschuwt Turkije over wapendeal

1 Reacties // Reageer

One thought on “Turkse premier: ‘Iran is onze vriend’

  1. Hakan

    Uiteraard is Iran onze vriend. Iran valt niet andere landen binnen zoals Israel, de V.S en het Verenigd Koninkrijk wat echte schurkenstaten zijn. Deze landen schenden constant alle internationale verdragen. Iran, Syrië, Venezuela en Cuba daarentegen zijn vreedzaam.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>