Acht aanhoudingen in onderzoek naar PKK België

A masked Belgian police officer outside Kurdish broadcaster ROJDe onderzoeksrechters in Brussel en Charleroi hebben donderdag acht personen aangehouden die waren opgepakt na de huiszoekingen van donderdag in het Koerdisch milieu. De overige 14 zijn vrijgelaten.

Over de identiteit van de aangehoudenen wordt op dit moment door het federaal parket niet gecommuniceerd. Turkije heeft intussen de uitlevering van twee PKK-leiders gevraagd. Toch is het niet duidelijk of de twee leiders, Zubeyir Aydar en Remzi Kartal, bij de aangehoudenen zijn aangezien de identiteiten niet werden bekend gemaakt. Aydar en Kartal zijn twee leiders van Kongra-Gel, de opvolger van de Koerdische Arbeidersbeweging PKK.

De twee leden van het Koerdische parlement in ballingschap waren wel bij de 22 mensen die donderdag werden meegenomen voor verhoor. Achttien van hen werden opgepakt in het Brusselse onderzoek en daarvan verschenen er twaalf voor onderzoeksrechter De Coster. Die hield er zeven aan. De speurders van de Federale Gerechtelijke Politie van Charleroi pakten vier mensen op, die allemaal werden voorgeleid. Slechts één van hen werd aangehouden. De aangehoudenen zullen zowel in Brussel als in Charleroi dinsdag voor de raadkamer verschijnen.

De 28 huiszoekingen van donderdag kwamen er na drie jaar van onderzoek en waren gericht tegen de vermeende illegale praktijken van de PKK in België. Volgens het federaal parket waren er sterke aanwijzingen dat de PKK jongeren van voornamelijk Koerdische origine zou ronselen en hen naar trainingskampen zou sturen in België, Duitsland en andere West-Europese landen waar ze geïndoctrineerd werden. Bovendien zouden ze ook een militaire training krijgen in Griekenland en het oosten en noorden van Irak, om later de gewapende strijd aan te gaan met de Turkse politie en strijdkrachten.

De PKK zou zich in België ook schuldig maken aan het opmaken en verhandelen van valse identiteitsdocumenten en zou met geweld of onder bedreiging fondsen werven voor haar werking. (DS)

Lees ook:Vele Koerden gearresteerd in Turkije
Lees ook:Duizenden rouwen om omgekomen burgers
Lees ook:Politie botst met Koerdische demonstranten in Zuid-Oost Turkije
Lees ook:Turkije arresteert twintig verdachten van moord op christenen
Lees ook:Erdogan krijgt warm onthaal in Brussel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>