Chocolade dankzij kinderarbeid Turkije

Mm. Lekker, die hazelnootpasta op je boterham. Helaas maken duizenden Turkse kinderen lange dagen om deze noten te plukken, voor een schijntje. In bijna alle hazelnootpasta’s en chocoladerepen zitten hazelnoten uit Turkije.

Turkije produceert maar liefst 75 procent van alle hazelnoten wereldwijd. Als de hazelnoten in Ordu, een streek rond de Zwarte Zee, worden geplukt, komen vele arme gezinnen uit de binnenlanden van Turkije een paar maanden over. Ook hun kinderen werken mee. Om hoeveel kinderen het gaat is nog onduidelijk, maar volgens de Turkse onderwijsbond zou het alleen al om 70.000 kinderen gaan uit de stad Sanliurfa en omstreken.

De Tweede Kamer heeft onthutst gereageerd op de beelden die journalist Mehmet Ülger van de Turkse hazelnotenpluk maakt. “Nederland en Europa moeten er bij de Turkse regering op aandringen om kinderarbeid uit te bannen”, vindt de Kamer. De campagne Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats is eveneens geschokt en roept bedrijven als Ahold, Unilever en Mars op tot actie tegen kinderarbeid en onderbetaalde arbeid in de pluk van hazelnoten in Turkije.

Inmiddels is Stop Kinderarbeid in gesprek met de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) over mogelijk gezamenlijke actie om de misstanden in de sector aan te pakken.

Bron: Metro

Lees ook:Turks dessert: Hazelnootpudding
Lees ook:Export kinderbijslag Turkije stopgezet
Lees ook:Turkije boos op Rutte
Lees ook:Turkije vindt Julianne Moore een slechte actrice
Lees ook:Turkse leraar in Koerdisch dorp

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Chocolade dankzij kinderarbeid Turkije

  1. M.

    Ja ja ja, op m’n 15e werkte ik me ook kapot op aardbeivelden. En gewoon in Nederland.

      /   Reply  / 
  2. Seyit

    Dit is onzin. Ik pluk elke zomer hazelnoten in Trabzon Turkije, en heb geen verplichte kinderarbeid gezien. De kinderen die wel hazelnoten plukken zoals ik doen dat om geld te verdienen. Wie niet wilt hoeft niet, het is geen dwangarbeid.

      /   Reply  / 
  3. fatimazohra

    Goedendag,
    Ik vind in al jullie reacties iets waarvan ik vind dat jullie gelijk hebben.
    Ja Nederland moet weer Turkije in een slecht dagligt plaatsen, alsof ze zo veel beter zijn.Vervolgens zijn het de ouders die hun kinderen dit laten doen, dus het is niet Turkije die hierop aangesproken moet worden en misschien doen deze kinderen het om geld te verdienen.Kinderarbeid is strafbaar, maar in dit geval heb ik niet gezien dat kinderen geronseld werden om hazelnoten te plukken, zoals kinderen in andere landen geronseld worden.
    Dat er meer aandacht voor moet komen is heel erg goed,dat er betere controle,s moeten plaats vinden is goed maar dat Turkije negatief wordt neergezet(alsof ze dit goedkeuren) vind ik te ver gaan

      /   Reply  / 
  4. frank bikker

    Ik liep op mijn 10de al kranten en de katholieke tijdschriftenmap en op mijn 14de verdiende ik bij als verhuizer. Dat alles in Nederland en ik zie nu nog kinderen op zondag foldertjes lopen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>