Duizenden demonstranten steunen tabaksarbeiders Turkije

Thousands march in support of Turkey tobacco workersZo’n 20,000 mensen gingen vandaag de straten van Ankara op ter ondersteuning van de tabaksarbeiders, die vastzitten in een bitter arbeidsconflict met de overheid.

De demonstranten marcheerden onder streng toeziend oog van de politie door centraal Ankara naar een voetgangersgebied waar, door de privatisering van het Turkse staatsbedrijf Tekel, honderden werkloos achtergebleven arbeiders sinds begin december kamperen.

TEKEL workers brandish placards in protest to layoffs and the Turkish government's labor policy on the 68th day of their strike in Ankara on February 20, 2010. AFP PHOTO“De Tekel-arbeiders staan er niet alleen voor!” stond er op sommige spandoeken van de demonstranten. De arbeiders, die met zo’n 12,000 mensen waren, hebben geëist dat ze overgeplaatst worden naar andere banen bij de overheid, met behoud van hun bestaande rechten. Maar de overheid heeft hen alleen een status als seizoenarbeider aangeboden met een veel lager salaris.

Het conflict is uitgegroeid tot de meest gênante arbeidersbeweging voor de regerende Partij voor Recht en Ontwikkeling (AKP), sinds deze aan de macht kwam in 2002 en de belofte deed de rechten van de arbeidersklasse en de armen te verdedigen.

Premier Recep Tayyip Erdogan geeft de arbeiders tot eind deze maand de tijd om of hun nieuwe status te accepteren of werkloosheid te trotseren. Hij dreigt anders de politie erop af te sturen om hun ‘tentenstad’ in het hart van
Ankara af te laten breken.

Bron: Hürriyet Daily News

Lees ook:Turkse ‘Tekel-arbeiders’ mogen doorstaken
Lees ook:Politiegeweld in Turkije is nog (lang) niet voorbij
Lees ook:Turkse politie aan de stok met Tekel arbeiders
Lees ook:Rellen op Dag van de Arbeid in Istanbul
Lees ook:Zes mannen beschuldigd van verkrachting Duitse tiener in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>