Turkse ‘Tekel-arbeiders’ mogen doorstaken

TekelWereldjournalisten.nl meldt dat de ‘Tekel-arbeiders’ de Hoge Raad aan hun kant hebben gekregen.

In Turkije vechten vanaf half december 2009 ‘Tekel-arbeiders’ hun ontslag aan bij het voormalig staatsbedrijf Tekel. Het staatsbedrijf is ontmanteld en geprivatiseerd. De arbeiders hebben de Hoge Raad aan hun kant gekregen: ze mogen langer voor hun rechten vechten.

De ‘4C-regeling’ bepaalt dat alle huidige vaste arbeidsovereenkomsten van de Tekel-arbeiders vernietigd worden. De arbeiders zouden daarvoor in de plaats, als zij zouden willen, voor een periode tussen 4 en 11 maanden tijdelijk elders tewerkgesteld kunnen worden. In deze periode zouden zij slechts 1/3 tot maximaal de helft van hun oude loon gaan verdienen. De (individuele) regeling zou bovendien binnen een maand geaccepteerd moeten worden.

De arbeiders hebben protest aangetekend tegen de regeling: zowel inhoudelijk als wat betreft de acceptatietermijn, die op 1 maand was gesteld. De regeling zou verder indruisen tegen de ILO-normen en internationale overeenkomsten en tegen de grondwet van Turkije. Tegenover de 4C-regeling eisen de Tekel-arbeiders werkgarantie, voortzetting van hun huidig loonniveau, behoud van hun opgebouwde arbeidsvoorwaarden en behoud van hun verworven rechten.

De Hoge Raad deed begin deze week, op 1 maart, een uitspraak over de acceptatietermijn van de 4C-regeling en stelde de arbeiders in het gelijk. De acceptatietermijn wordt nu verlengd naar 8 maanden. Gedurende die periode mogen de Tekel-arbeiders hun strijd dus voortzetten om hun eisen gerealiseerd te krijgen. Dit betekent daarenboven dat de dreiging van politiegeweld tegen hen, in ieder geval formeel, voor de duur van 8 maanden is opgeheven.

De Hoge Raad voor Privatisering onder leiding van premier Erdogan had eerder namelijk aangekondigd op 28 februari geweld tegen de arbeiders in te zetten als zij niet daarvóór hun verzet zouden beëindigen en de 4C-regeling zouden accepteren.

M. Türkel van voedingsbond TEKGIDA-İŞ en een van de protestleiders, stelde dat de Tekel-strijd over het hele land verspreid moet worden. De tenten die de demonstranten in Ankara hebben opgezet, moeten daartoe afgebroken worden om ze daarna in verschillende steden in het land weer op te zetten. De grote meerderheid van de Tekel-arbeiders stemde in met dit voorstel.

De acties worden verder tot 1 april 2010 opgeschort. Türkel: ‘Op 1 april 2010 komen de Tekel-arbeiders weer terug naar Ankara om voor de duur van een nacht een zitactie te houden, de stand op te maken en hun verdere strijdroute te bepalen.’
Een deel van de Tekel-arbeiders staat echter sceptisch tegenover deze ‘spreiding van het verzet’ en pauzestop.

Het plan van de gezamenlijke vakcentrales TÜRK-İŞ, DİSK, KESK en KAMU-SEN om op 26 mei 2010 eventueel een nieuwe algemene staking uit te roepen, blijft voorlopig bestaan.

Bron: Wereldjournalisten.nl

Lees ook:Turkse politie aan de stok met Tekel arbeiders
Lees ook:Duizenden demonstranten steunen tabaksarbeiders Turkije
Lees ook:Zes mannen beschuldigd van verkrachting Duitse tiener in Turkije
Lees ook:Staking van fabrieksarbeiders in Eskisehir
Lees ook:Opnieuw hevige regen in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>