Turkse politie aan de stok met Tekel arbeiders

tekel-workers-face-pepper-gas-on-second-day-2010-04-02_lIn de Turkse hoofdstad Ankara zijn na een onderbreking van een drietal weken opnieuw honderden werknemers van Tekel afgezakt om te protesteren tegen de regering.

De Tekel arbeiders probeerden het hoofdkwartier van de vakbondsconfederatie Türk-İş te bereiken, maar de politie verhinderde hun optocht. Na de verkoop van staatsgigant Tekel, het voormalige alcohol- en tabaksmonopolie van Turkije aan British American Tobacco, staan de jobs van meer dan tienduizend arbeiders op de tocht.

De Turkse AKP-regering stelde de arbeiders eind vorig jaar een 4C-regeling voor die veel tegenwind oogstte: de huidige arbeidsovereenkomst van de arbeiders wordt namelijk vernietigd. Voor een periode tussen vier en elf maanden kunnen ze weliswaar tijdelijk elders tewerkgesteld worden, maar ze verdienen maximum de helft van het loon dat ze kregen bij Tekel.

Vakbonden draaien bij

De leiding van de vakbondsconfederatie Türk-İş en die van de daarbij aangesloten voedingsbond Tekgıda-İş vonden deze opstelling van de regering aanvankelijk geen probleem, aanleiding voor de Tekel-arbeiders om eind 2009 zelf het heft in handen te nemen: in december bezetten ze ondermeer het hoofdkwartier van regeringspartij AKP en van de vakbondsfederatie Türk-İş.

Uiteindelijk hebben de vakbondsleiders verklaard de eisen en het verzet van de Tekel-arbeiders te zullen steunen. Nadat de Turkse premier Erdoğan in februari de Tekel-arbeiders slechts tot 2 maart de tijd gaf om de 4C-regeling te aanvaarden, stapte Türk-İş naar de Hoge Raad. Die heeft op donderdag 1 april beslist de acceptatietermijn te verlengen tot acht maanden.

De komende dagen plannen de arbeiders en vakbondsfederaties een zitactie in Ankara en willen ze, ondanks het politiegeweld, het hoofdkantoor van vakcentrale Türk-İş bereiken. De voorzitter van de vakbondsfederatie zou er bij de gouverneur van Ankara op aangedrongen hebben minder geweld te gebruiken tegen de actievoerders.

Bron: Mondiaal Magazine

Lees ook:Turkse ‘Tekel-arbeiders’ mogen doorstaken
Lees ook:Duizenden demonstranten steunen tabaksarbeiders Turkije
Lees ook:Zes mannen beschuldigd van verkrachting Duitse tiener in Turkije
Lees ook:Staking van fabrieksarbeiders in Eskisehir
Lees ook:Opnieuw hevige regen in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>