Laatste 7 jaar 953 vrouwen vermoord in Turkije

Güldünya Tören was murdered at a hospital in İstanbul in 2004 after giving birth to a child conceived in an extramarital affair.De Minister van Justitie, Sadullah Ergin, openbaarde onlangs de statistieken die aantoonden dat het aantal vermoorde vrouwen in Turkije de afgelopen zeven jaar drastisch is gestegen.

In het jaar 2002 werden er in Turkije 66 vrouwen vermoord. Gelet op de in totaal 953 moorden de afgelopen zeven jaar, werden deze al in de eerste zeven maanden van dit jaar gepleegd. Minister Ergin stelde de statistieken beschikbaar als antwoord op een formele navraag van Fatma Kurtulan, vertegenwoordiger van de Partij voor een Democratische Samenleving (DTP). Het betreft hier het aantal gerapporteerde moorden in relatie tot gevallen van huiselijk geweld, het aantal veroordelingen hiervan en het aantal vrouwen dat werd vermoord sinds 2002.

Tijdens de discussie over de stappen die de overheid heeft genomen om het geweld tegen vrouwen te stoppen, vertelde Ergin dat er 206 human rights seminars waren gehouden om rechters en aanklagers te trainen. Hier maakte ook een onderwijsproject deel van uit. Binnen het blikveld van het onderwijsproject ontvingen 164 rechters en aanklagers en 150 deskundigen die dienden in familierechtzaken een speciale training  in hun rol binnen rechtszaken om huiselijk geweld tegen te gaan.

Ergin zei dat het tweede deel van het project plaats zal vinden in 2010. Er worden dan 25 aanklagers en rechters geselecteerd om deel te nemen aan de vijfdaagse sessie waarin ze een speciale training krijgen. De Minister van Justitie maakte de statistieken bekend over geweld tegen vrouwen en het aantal vermoorde vrouwen tussen 2002 en 2009. De onderverdeling van de uitslagen die Ergin gaf luidt als volgt:

83 vrouwen werden vermoord in 2003, 164 in 2004, 317 in 2005, 663 in 2006, 1,011 in 2007 en 806 in 2008. Ergin vermeldde verder dat 12,678 gevallen verband hielden met geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, 15,564 mensen moesten naar de rechtbank en stonden terecht in deze zaken en 5,736 hiervan werden veroordeeld. Er werden 1,859 verdachten vrijgesproken van beschuldiging en 794 voorwaardelijk vrijgelaten.

Enkele recentelijke schokkende moorden zijn:

Birgül Işık (Elazığ, 2005): vermoord door haar zoon toen ze tijdens een TV show vertelde dat ze te maken had met geweld.

Çiğdem İnce (İzmir, 2003): vermoord door haar oudere broer wegens een buitenechtelijke zwangerschap.

Evrim Sarıçiçekler (İstanbul, 2005): vermoord door een persoon gehuurd door haar familie, omdat ze trouwde met iemand die haar ouders afkeurden.

Güldünya Tören (İstanbul, 2004): eerst verwond bij een aanval nadat ze een kind ter wereld bracht afkomstig uit een buitenechtelijke relatie, daarna vermoord in het ziekenhuis op 25 februari 2004.

Kadriye Demirel (Diyarbakır, 2003): vermoord door haar broer omdat ze zwanger raakte door een verkrachting.

Pınar Kaçmaz (Diyarbakır, 2002): vermoord door haar vader en broer nadat ze zich had gewend tot een modellenbureau.

Şemse Allak (Mardin, 2002): gestenigd tot de dood wegens een buitenechtelijke relatie.

Bron: Today’s Zaman

Lees ook:Turkse vrouwen worden het vaakst omgebracht door eigen echtgenoot
Lees ook:Turkije zet tijdelijke opvanghuizen op voor vrouwen
Lees ook:Augustus: sekse-gerelateerd geweld kost 15 vrouwen het leven
Lees ook:Vrouwendag Turkije in teken van huiselijk geweld
Lees ook:2700 kinderen vast in Turkse gevangenissen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Laatste 7 jaar 953 vrouwen vermoord in Turkije

  1. Pingback: Hoe verliep de strijd tegen sekse gerelateerd in Turkije? | Turkije

  2. ronnydee

    Fijn he, Turkije, goed land om bij de UNIE te komen..

      /   Reply  / 
    1. Cenk

      Niet beledigend bedoeld maar, ronnydee, jij bent echt de grootste internettrol ooit. Alsof in Nederland en andere landen nooit vrouwen vermoord worden. Tuurlijk zijn er wel enkele gekken te vinden tussen de 72 miljoen inwoners.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>