Hoe verliep de strijd tegen sekse gerelateerd geweld in Turkije?

International Day for the Elimination of Violence against WomenHoe verliep de ‘International Day for the Elimination of Violence against Women’ op woensdag 25 november in Turkije?

De strijd tegen sekse gerelateerd geweld in Turkije kenmerkte zich gisteren door protesten, persbijeenkomsten en verklaringen van vrouwenbewegingen en algemene mensenrechtengroeperingen door het hele land. Ook politici lieten van zich horen. Bij een van de protesten in Konya in Centraal-Anatolië wikkelden leden van de mensenrechtengroepering Şefkat-Der zichzelf in doodskleden als symbolisatie van het soort geweld waar vrouwen in Turkije slachtoffer van worden.

De voorzitter van de groep, Hayrettin Bulan, zei dat geweld tegen vrouwen een groter en dringender probleem is dan terrorisme. Ook vertelde hij dat het aantal vrouwen dat slachtoffer wordt van moord de laatste zeven jaar in rap tempo is gestegen. Hiermee komt Turkije bovenaan de ranglijst van Europa. Bula zei dat de meeste van de vermoorde vrouwen hadden geprobeerd hun mishandelende echtgenoot of vriend te verlaten en de staat hierin had gefaald hen veiligheid te bieden. De groep eiste hardere veroordelingen voor geweld tegen vrouwen.

Afgevaardigden, partijleiders en vrouwenrechtenorganisaties legden gisteren ook verklaringen af. Kezbannur Özşahin Aksu, hoofd van de vrouwenrechtencommissie Adana Bar Association, sprak op een evenement in Adana en zei dat 25 procent van de vrouwen in Turkije slachtoffer werd van geweld. Van hen wordt 75% onderworpen aan geweld van hun partners. Ze zei ook dat een op de vier vrouwen onder de 18 slachtoffer is van seksueel geweld.

Ahmet Türk, leider van de Partij voor een Democratische Samenleving (DTP), schreef in zijn boodschap voor deze dag dat tegen alle vormen van discriminatie tegen vrouwen zijn en het garanderen van gelijkheid van beide seksen de primaire voorwaarde is voor het zijn van een democraat.

Today’s Zaman

Lees ook:Turkije besteedt aandacht aan sekse gerelateerd geweld
Lees ook:Turkije zet tijdelijke opvanghuizen op voor vrouwen
Lees ook:Turkije biedt onderdak aan tienermoeders en misbruikte vrouwen
Lees ook:Hulpverleenster huiselijk geweld Turkije pleegt zelfmoord
Lees ook:Juli: 17 vrouwen vermoord in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>