Hulpverleenster huiselijk geweld Turkije pleegt zelfmoord

Koğacıoğlu's suicide raises questions about support in TurkeyTerwijl er in Turkije nog genoeg te strijden valt tegen huiselijk geweld, zo’n 40% van de vrouwen wordt slachtoffer, moet Turkije het met een hulpverlener minder doen.

‘Er is zoveel pijn’, luidde de boodschap die Dicle Koğacıoğlu achterliet voor haar familie. De academisch geschoolde hulpverleenster hielp mensen die slachtoffer waren geworden van huiselijk geweld. De zelfmoord werpt het licht op het secundaire trauma waar hulpverleners die met slachtoffers van geweld werken mee kampen. Hier wordt in Turkije nog te weinig aandacht aan besteed.

Het is zeer herkenbaar dat zowel voor slachtoffers als voor hulpverleners het geweld traumatiserend is. De plicht van hulpverleners wordt over het algemeen overschaduwd door de focus op slachtoffers van geweld en het trauma dat zij ervaren, maar degenen die de hulp verlenen worden vaak tot in het diepst van hun ziel geraakt.

“Een vrouw die zoveel op mij lijkt heeft zelfmoord gepleegd in Istanbul,” zei een vriendin en collega van Koğacıoğlu’s, Leyla Pervizat. Deze zin leidde het artikel in dat zij schreef over het gebrek aan steun in Turkije voor mensen die werken met slachtoffers van geweld. “Dicle was net als ik werkzaam op het gebied van moord en eerwraak. Ze was een expert op het gebied van geweld”.

‘Maak een wandeling en relax’

“Geweld vernietigt de dader, het slachtoffer en ook de hulpverlener die probeert het geweld te stoppen”, schreef Pervizat. “Wat interessant is, is dat er in Turkije geen steun is voor dergelijke hulpverleners. Ik ervaar depressie na honderden autopsie rapporten gelezen te hebben envervolgens de lage straffen van rechters. Daarop wordt mij dan geadviseerd even een wandeling te maken en te relaxen”.

Bron: Daily Hürriyet

Lees ook:Turkije zet tijdelijke opvanghuizen op voor vrouwen
Lees ook:Turkije biedt onderdak aan tienermoeders en misbruikte vrouwen
Lees ook:Turkije besteedt aandacht aan sekse gerelateerd geweld
Lees ook:Vrouwenopvanghuis Ankara tracht huiselijk geweld te verminderen
Lees ook:Bloemen en stilte bij herdenking crash Turkish Airlines

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>