Turkije verontwaardigt over gevangene in Jamioulx

De dood van een Turkse gedetineerde in de gevangenis van Jamioulx zorgt voor verontwaardigde reacties in Turkije.

Uit een autopsie bleek dat Michael Takin wellicht overleden is door een tussenkomst van de gevangenbewaarders, op het moment dat hij om disciplinaire redenen werd overgebracht naar een andere cel. De Turkse media spreken over ‘folterpraktijken’ in de Belgische gevangenissen. Opmerkelijk wel dat dergelijke praktijken juist meer in Turkse dan in Belgische gevangenissen voorkomen.

Volgens het Turkse persbureau Anatolie heeft de voorzitter van de commissie Mensenrechten van het Turkse parlement een brief geschreven naar het Belgische parlement om navraag te doen naar de omstandigheden van de dood van de gedetineerde. Het stoffelijk overschot van Michael Takin werd vandaag naar Turkije gerepatrieerd. Hij wordt begraven in zijn geboortestad Sivas, in het centrum van het land. Bij de autopsie werden sporen van geweld aangetroffen op het lichaam van Takin. Het lopende onderzoek moet uitmaken of de handelingen van de cipiers aangepast waren aan de situatie en of ze al dan niet tot de dood van de gevangene leidden.

Er werden drie cipiers ondervraagd, waarop hun collega’s van de gevangenis van Jamioulx gisteren in staking gingen. De gevangenisbewakers gingen vandaag opnieuw aan het werk. Er is voorlopig nog niemand in beschuldiging gesteld, en evenmin zijn er tegen de drie cipiers disciplinaire maatregelen uitgesproken. De komende dagen vinden er nog verhoren plaatse, en er komt ook een wedersamenstelling van de feiten.

Bron: Het Laatste Nieuws, 12 augustus 2009

Lees ook:Gevangen in luxe: slapen in een Turkse gevangenis
Lees ook:Toeriste drinkt zich dood in Turkije
Lees ook:Hoofddoek mag nu wel in Turks parlement
Lees ook:Katholieke bisschop doodgestoken in Turkije
Lees ook:2700 kinderen vast in Turkse gevangenissen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Turkije verontwaardigt over gevangene in Jamioulx

  1. Tony

    Hoe zou het in de oren klinken wanneer dit andersom was gebeurd? Ik denk dat de organisatie Human Rights direct in beeld komt. Nu niet natuurlijk..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>