Hoe sla je opdringerige verkopers van je af?

turkish-carpetGekidnapt naar een winkel

Landen zoals Turkije profiteren in de zomer sterk van de toestroom Europese toeristen. Veel lokale handelaren leven van de inkomsten van deze toeristen die op jacht zijn naar een vakantiesouvenir. De geplande excursie naar de lokale markt wordt zo al snel een sprint om opdringerige verkopers te vermijden. Vele vakantiegangers klagen dat ze letterlijk naar binnen worden getrokken in winkels of kraampjes, en vervolgens worden ‘gedwongen’ om dure rotzooi te kopen.

Geen deur te bekennen

Uitermate vriendelijk zijn of arrogant terugdoen.. het haalt allemaal niets uit bij de drammende verkopers. Sommige winkeliers staan er zelfs om bekend om spontaan vrouwelijke toeristen ten huwelijk te vragen, als zij een fles mineraalwater kopen. Sluwer zijn verkopers van de o zo geliefde tapijtfabrieken.

Bijvoorbeeld Brigitte, die onschuldig in een dergelijke instelling naar binnen ging, vond de inspanningen van de winkelassistenten, om haar bezoek zolang mogelijk te rekken, verontrustend worden toen zij abrupt de deuren bedekten met tapijten. “Het is vreemd als je een tapijtfabriek bezoekt en alle deuren zijn opeens verdwenen”.

Kijken, wel kopen?

Natuurlijk zijn er ook toeristen, die bijvoorbeeld Turkije als een goedkope vakantiebestemming zien, alleen vanwege de gunstige prijzen op de bazaar. Veel buitenlandse klanten genieten van de bruisende marktomgeving en kijken ernaar uit om te kletsen over de nieuwste ‘It-bag’ onderwijl ze hun appelthee drinken. Veel van zulke bazaars zijn te vinden in Istanbul. HolidayCheck zocht drie geweldige plaatsen op:

Grand Bazaar. Eén van de grootste overdekte markten ter wereld. U vindt er ontelbare schatten, snuisterijen en heerlijk ruikende lekkernijen in de maar liefst 5000 winkels. In het hoogseizoen komen er bijna 400.000 mensen op af.

Egyptische Bazaar. Gelegen in de wijk Eminonu, een traditionele kruidenmarkt met een uitgebreid assortiment met dergelijke lekkernijen als thee, olie, gedroogd fruit en honing.

Arasta Bazaar. Een kleine markt met een intieme sfeer. De marktkraampjes zijn vervangen voor kleine overdekte winkeltjes, maar het aanbod omvat nog ambachtelijke producten.

Een handige tip tegen mogelijke intimidatie op vakantie, draag een binnenlandse krant onder uw arm. Hoewel, heeft dit wel zoveel zin wanneer je een echt Hollands Glorie uiterlijk hebt?

Bron: Hotfrog.nl

Lees ook:Winkelen in Turkije
Lees ook:Grand Bazaar in Istanbul had zeer sechte zomer
Lees ook:Mango timmert aan de weg
Lees ook:Wat maakt Istanbul zo populair?
Lees ook:Op zoek naar het mooiste Turkse tapijt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>