Op zoek naar het mooiste Turkse tapijt

Of je nou in een Turkse badplaats, een drukke stad of in een dorpje in the middle of nowhere bent… tapijten zie je overal in Turkije. Sla de verkopers niet altijd van je af, want wie weet zie je het perfecte tapijt er ergens tussen liggen.

Afdingen in Turkije

Natuurlijk kun je bij de Ikea ook mooie tapijten kopen, maar ben je op zoek naar echt iets moois, koop er dan één tijdens je vakantie in Turkije. In Istanbul bijvoorbeeld heb je talloze winkels waar ze Turkse tapijten verkopen, zoals in de oude wijk Sultanahmet.

Wel eens in de Grand Bazaar geweest? Prachtige tapijten heb je daar. Natuurlijk hebben ze een prijskaartje. Soms schrik je wel eens van de prijzen die er gevraagd worden. Variërend van 1000 tot 20.000 euro. De kunst is natuurlijk om onder het genot van een glaasje thee samen met de verkoper tot een goede prijs te komen. Die rekenmachine ligt er niet voor niks! Laat maar wat bedragen zien. Het kan even duren, maar wie geduld heeft zal zien dat er best wel valt af te dingen.

Geschiedenis en feitjes over tapijten

Turken hebben een grote traditie op het gebied van het knopen en weven van tapijten. Het Turkse tapijt beleefde een bloeiperiode in de 16 en 17e eeuw tijdens het Ottomaanse rijk. De Ottomaanse tapijten die terug te vinden zijn op Europese schilderijen vertonen diermotieven. De motieven van de tapijten verschillen van streek tot streek en uit welke tijd ze komen.

De materialen die voor de knoperij worden gebruikt zijn wol, katoen en zijde. Soms wordt er ook kunstzijde gebruikt of chemisch garen. De meeste tapijten zijn van wol gemaakt. De wol van jonge schapen is het zachtst.

Turkse Kilims zijn minder duurzaam dan de geknoopte Turkse tapijten, maar ook veel goedkoper. Kilims zijn de kleden die worden geweven, meestal op een liggend getouw. Deze kilims zijn door de eeuwen heen gebruikt als kussen, rugzak , of als wandversiering.

From Turkey With Love

Staat er vooralsnog geen vakantie gepland naar Turkije? Je kunt uiteraard ook mooie Turkse tapijten in Nederland kopen. Neem eens een kijkje op de website woonhome.nl Daar vind je prachtige recoulered tapijten uit Turkije. Eva van Erp (From Turkey With Love) reist regelmatig naar Turkije en koopt daar de beste exemplaren. En ze geeft nog (gratis) advies ook.

 

Lees ook:Must see video: ‘Watchtower of Turkey’
Lees ook:Een kijkje in Antalya’s Mardan Palace Hotel
Lees ook:Enrique komt naar Istanbul
Lees ook:Turkije verbiedt videoclip Justin Timberlake
Lees ook:Wat maakt Istanbul zo populair?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>