Turkse hotels proberen Ramadan te overleven

De heilige maand van de Ramadan, waarin veel moslims vasten, valt deze keer voor het eerst in de afgelopen 30 jaar in het toeristische hoogseizoen.

De verwachte daling van het aantal lokale toeristen zet hoteleigenaren ertoe aan het verlies te compenseren met grote kortingen en speciale evenementen. Ook het toerisme van Turkije lijdt onder de wereldwijde economische crisis en dwingt hen ertoe maatregelen te nemen tijdens de Ramadan.

De Ramadan duurt in Turkije van 21 augustus tot 19 september. Tijdens deze periode onthouden de moslims zich van eten, drinken, seks en roken van zonsopgang tot zonsondergang. De Ramadan vindt plaats tijdens de negende maand van de islamitische kalender, die gebaseerd is op de fasen van de maan. Voor landen die de moderne kalender gebruiken, variëren de data en verschuift de Ramadan elk jaar tien dagen vooruit. Dit jaar begint de vastenmaand voor de eerste keer in de afgelopen 30 jaar in augustus.

Er wordt een scherpe daling verwacht van het aantal lokale toeristen in deze periode. Sevinç Gökbel, afdelingshoofd van de Vereniging van Turkse Reisorganisaties, TÜRSAB, in Bodrum, vertelde persburau Anatolia dat de stad normaliter een groot deel van het lokale toerisme ontvangt. “De Ramadan zal zeker van invloed zijn op het inkomen door toerisme. Wij zullen proberen dit verlies te compenseren door middel van campagnes”, zei ze.

Voorzitter Ahmet Barut van de Turkse Hoteliers Federatie, TÜROFED,  zei in een eerder interview met de Referans dat het inkomen door binnenlands toerisme vorig jaar met 50% daalde gedurende de Ramadan. “We verwachten een daling van het aantal lokale en buitenlandse toeristen,” zei hij. “We zullen proberen dit te compenseren met toeristen uit de EU-landen en Rusland.”

Gökbel zei dat de Ramadan niet moet worden gezien als negatief voor het toerisme. “Bodrum is een belangrijke bestemming voor het binnenlandse toerisme en het zal worden beïnvloed,” zei ze. “Maar waarom zouden we de Ramadan niet promoten als een toeristisch product? Turkije is sowieso een land dat allerlei soorten religies respecteert”, voegde Gökbel toe. “We zouden ons meer moeten richten of geloof-toerisme, en we moeten rekening houden met zowel de moslimlanden als de christelijke en orthodoxe. De hotels zouden verschillende faciliteiten moeten hebben om mensen de gelegenheid te geven hun geloof te praktiseren tijdens de Ramadan.”

Nasih Demir, leidinggevende bij reisbureau HST, zei dat de Ramadan-periode dit jaar nog steeds het hoogseizoen is voor het Turkse toerisme, maar dat het lokale toerisme mogelijk minder is. “Reisorganisaties proberen dit feit te omzeilen”, zei hij tegen persbureau Anatolia. “De meest populaire methode is een korting te geven oplopend tot 30%. We moedigen hotels aan speciale evenementen voor te bereiden voor de Ramadan.”

“Het aantal buitenlandse toeristen zal niet veranderen tijdens de Ramandan”, zei Veysi Öncel, hoofd van de Çeşme Hoteliers Vereniging, ÇEŞTOB, die toevoegde dat het aantal misschien zelfs zou vermeerderen ten gevolge van de kortingen. “Ramadan is niet alleen maar negatief, de hotels zijn er klaar voor met kortingen en speciale programma’s voor diners,” zei hij. Islamitische hotels die alternatieve vakanties aanbieden voor conservatieve leden van de samenlevening, zullen waarschijnlijk de grootste uitdagingen tegenkomen.

Yusuf Yücel, manager van Şah Inn Paradise in Mavikent, Antalya, vertelde de Referans dat de bezetting van hotels tijdens de ramandan met 80% daalde tijdens de vorige ramadan. “Maar dit keer zijn we er op voorbereid en ons motto is: Dit is een eens-in-de-30-jaar-kans. We zullen tenten klaarzetten en een atmosfeer creëeren voor traditionele Ramadan-vieringen, net zoals ze doen in Istanbul’s Sultanahmet.” Het hotel, dat werkt met een all-inclusive-systeem, zal ook sterke kortingen toepassen. “Onze zwembaden zijn open tot het ochtendgloren en zullen de zee oplichten,” voegde Yücel toe.

Club Familia Hotel, een ander hotel dat zich focust op conservatieve klanten, past ook scherpe kortingen toe, van 190 lira naar 55 lira. Manager Ulgen Cengiz zei dat het beeld van degenen die niet vasten niet in het hotel zouden kunnen verblijven onjuist is. “We hebben allerlei soorten gastten hier en ze krijgen allemaal dezelfde kwaliteit aan service,” vertelde hij Referans.

Bron: Hürriyet Daily News & Economic Review

Lees ook:Turkije op zesde plek meest populaire bestemming ter wereld
Lees ook:11 miljoen toeristen naar Turkije
Lees ook:Pasen geeft Turkije opkikker
Lees ook:Buitenlands toerisme Turkije gestegen dit jaar
Lees ook:Toerisme ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>