Azerbeidzjan woedend over akkoord Turkije-Armenië

Zuid-KaukasusDe regering van Azerbeidzjan heeft zondag fel uitgehaald naar bondgenoot Turkije vanwege het akkoord dat een dag eerder werd gesloten met Armenië.

Het openen van de grens tussen de landen zou volgens Azerbeidzjan instabiliteit kunnen veroorzaken in de zuidelijke Kaukasus. De Kaukasus is een gebied op de grens van het uiterste zuidoosten van Europa en het westen van Azië. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn er drie Kaukasische landen onafhankelijk geworden: Georgië, Azerbeidzjan en dus Armenië.

Azerbeidzjan is woedend dat Turkije het akkoord heeft gesloten zonder dat er een oplossing in zicht is voor de situatie rond de enclave Nagorno-Karabach. Dat gebied in Azerbeidzjan is de facto onafhankelijk sinds etnische Armeniërs begin jaren ’90 een opstand begonnen. Circa 30.000 mensen kwamen om het leven.

Armenië steunde de opstandelingen in de enclave, Ankara schaarde zich achter Azerbeidzjan. De regeringen van Turkije en Armenië verbraken hun relaties in 1993 wegens het conflict. Armenië en Azerbeidzjan voeren al jaren vruchteloze gesprekken over Nagorno-Karabach. Langs de grens hebben regelmatig beschietingen over en weer plaats.

Bron: AD

Lees ook:Geen verbetering in relatie tussen Turkije en Armenië
Lees ook:Muzikale grens Azerbeidzjan voortaan gesloten voor Hadise
Lees ook:Armenië en Turkije bereiken akkoord
Lees ook:Turkije en Armenië verzoenen zich eindelijk
Lees ook:Turkije en Armenië verbeteren relatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>