Turkije was toch een democratie?

Hülya AvşarArtieste Hülya Avşar is aangeklaagd voor aanzet tot haat met haar commentaren over het Koerdisch initiatief van de overheid.

Als de artieste schuldig wordt bevonden, loopt ze het risico om vier tot vierenhalf jaar achter de tralies te verdwijnen. Avşar was scherp in een interview met de Turkse krant Milliyet in augustus over de inspanning van de overheid om de Koerden tegemoet te komen middels democratie. Ze zei dat wanneer het proces eenmaal begonnen was, er geen weg meer terug was en dat dit haar bang maakte.

Avşar, wiens vader Koerdisch is en moeder Turks, zei dat ze zichzelf als Turkse zag en benadrukte dat Turken van nature hun land niet willen verdelen. “Maar dit moet geen etnische druk op Koerden tot gevolg hebben”. Ze zei ook dat leden van de vogelvrij verklaarde Koerdische Arbeiderspartij PKK, niet op hun keuzes terug zouden komen als het Koerdisch initiatief eenmaal begon. Toen haar werd gevraagd of ze de overheidsplannen steunde, antwoordde ze: “Ik heb geen idee wat het is”.

Tegen de Turkse krant Hürriyet zei Avşar, toen haar om commentaar werd gevraagd over het onderzoek naar haar uitspraken, dat ze zich nog nooit zo beledigd had gevoeld. “Ik dacht dat we in een democratisch land leefden toen ik mijn mening gaf. Als de reactie op mijn mening een onderzoek is, hoe kan het Koerdisch initiatief dan vooruitkomen?”

Bron: Hürriyet Daily News & Economic Review

Lees ook:Turkije straft ook propaganda in buitenland
Lees ook:Turkse journalist aangeklaagd wegens opmerking over seksslaaf
Lees ook:Turkse mijnwerkers Ermenek nog steeds niet gevonden
Lees ook:Oppositieleider Deniz Baykal treedt af om sekstape
Lees ook:Koerden opgepakt in Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>