Turkije lijdt nauwelijks onder recessie

Turkse economieTurkije heeft relatief weinig te lijden onder de recessie. Hoewel de export hapert, kent de financiële sector weinig problemen. Integendeel, Turkije is bezig een speler van wereldformaat te worden.

Multinationals investeren graag in het land, dat steeds internationaler gericht wordt. De totale buitenlandse investeringen in 2008 bedroegen 18 miljard dollar. Voor 2009 wordt slechts 9,1 miljard verwacht, maar Turkije rekent daarna op snel herstel. Turkije heeft verder een aantrekkelijke consumentenmarkt. De relatief jonge beroepsbevolking zorgt voor groeiende exporten van onder meer auto`s, vliegtuigonderdelen, elektrische apparatuur en textiel.

Twee factoren zijn vooral verantwoordelijk voor de groei van de Turkse economie. Ten eerste een verschuiving van een naar binnen gerichte naar een meer internationale oriëntatie en ten tweede de geografische ligging van het land tussen Europa en Azië. Het land bevindt zich ook dicht bij Rusland en het Midden-Oosten. Veel multinationals zien Turkije als bruggenhoofd voor expansie in die gebieden. Verder is de Turkse bevolking goed opgeleid en heeft de aanvraag van het EU-lidmaatschap positieve gevolgen voor de economie.

Bron: Business Week

Lees ook:Kan Turkije Nederland helpen?
Lees ook:Begrotingsoverschot over eerste twee maanden in Turkije
Lees ook:Turkse economie groeit volgend jaar met 4 procent
Lees ook:EU schuld aan crisis
Lees ook:Klimaat in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>