Top 10 bezienswaardigheden Istanbul

In Istanbul is veel te zien en veel te doen. De stad heeft een geschiedenis die ver terug in de tijd gaat. Ooit was het de trotse hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Nu is het vooral de hoofdstad van Turkije waar jaarlijks vele bezoekers komen.

Voor eenieder die Istanbul gaat bezoeken heb ik een top 10 gemaakt van de belangrijkste bezienswaardigheden:

Rondvaart Bosporus:

De Bosporus is de rivier die door Istanbul stroomt. De rivier verbindt de Zee van Marmara met de Zwarte Zee. Bovendien het scheidt Europa en Azië van elkaar. Het is een erg brede rivier, het smalte stuk is namelijk 640 meter.

Een boottocht is voor veel mensen een vast onderdeel van hun stedentrip naar Istanbul. Je vaart dicht langs de Europese en de Aziatische kant. Zo kun je ook de prachtige gebouwen aan het water goed bekijken.

Aya Sofia:

Dit is de voormalige kathedraal en moskee. Tegenwoordig is het zelfs een museum. De Aya Sophia bevindt zich in het oude (Europese) stadscentrum, vlakbij de Sultan Ahmetmoskee, de Hippodroom en het Sarnici-waterreservoir.

Blauwe Moskee:

De Blauwe Moskee dankt zijn  naam aan de blauwe tegels aan de buitenkant. De Moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1616. Omdat de opdracht voor de bouw werd gegeven door Sultan Ahmed de 1e wordt deze ook wel de Sultan Ahmedmoskee genoemd. De Blauwe Moskee ligt recht tegenover de Aya Sophia.

Grand Bazaar:

De Grand Bazaar is een van de grootste en overdekte markten ter wereld. Ze hebben hier meer dan 58 straten, 1200 winkels en trekken hiermee gemiddeld rond de 300.000 tot 400.000 bezoekers per DAG. De Bazaar is vooral bekend om de lokale producten zoals sieraden, aardewerk, specerijen en tapijten.

Prinseneilanden:

De Prinseneilanden liggen ten zuid-oosten van Istanbul in de Zee van Marmara.

Deze eilandengroep bestaat uit 9 eilanden. Waarvan er 4 het meest bezocht worden: Kinaliada, Burgazada, Heybeliada en Büyükada. Het grootste eiland is Büyükada.

Dit eiland wordt vooral bezocht vanwege de mooie zandstranden. Er zijn op de eilanden genoeg bezienswaardigheden te vinden.

Basilica Cisterne:

De Basilica Cisterne is een 6e eeuwse ondergrondse wateropslagplaats in Istanbul. Deze werd ongeveer tussen 532 en 542 aangelegd door keizer Justinianus. Dit deed hij om een wateropslagplaats voor zijn paleis te creëren.

Het water voor de cisterne kwam van een aquaduct, welke 19 km ten noord van Istanbul is gelegen.

Egyptische Bazaar:

De Egyptische Bazaar is een van de oudste markten van Istanbul. Deze is net als de Grand Bazaar overdekt voor het grootste gedeelte.

Voor kruiden, fruit en Turkse snoep moet je op deze bazaar zijn. Aan de kant van de Egyptische Bazaar is een binnenplaats met wasbakken en fonteinen. Gelovigen komen hier om te bidden.

Topkapi Paleis:

Het Topkapi Paleis is een prachtig paleis wat je zelfs een stad op zich kan noemen. Dit paleis diende vroeger als huis van de sultan en tevens als regeringscentrum waar ruimte was voor 40.000 mensen.

Het paleis is gebouw tussen 1459 en 1465. De opdracht werd gegeven door Sultan Mehmet de 2e.

Ondanks dat het vroeger als een soort van bunker werd gebruikt, het werd namelijk zwaar beveiligd, is het nu gewoon een paleis dat uit een sprookje gehaald kan zijn.

Het is namelijk aangezet met prachtige mozaïeken en goed zichtbare details.

Süleymaniye Moskee:

De Moskee is de grootste van Istanbul. Het ligt op een heuvel en kan van overal in de stad gezien worden. Gebouwd tussen 1550 en 1557.

De opdracht werd dit keer gegeven door Sultan Süleyman. Hij wilde de Aya Sophia voorbij streven. Dit is echter niet gelukt, de Aya Sophia bleef net iets groter. Maar omdat deze voormalig Moskee nu een museum is, kan de Süleymaniye Moskee toch als de grootste van Istanbul gezien worden.

Galatatoren en Galatabrug:

De Galatatoren is een oude toren in het Europese deel van Istanbul. Tegenwoordig is het vanwege het uitzicht over de stad een toeristische trekpleister.

De Galatabrug is een bekende brug en tevens een favoriete plek voor vissers. De brug verbindt het stadscentrum onder meer met de wijk Sultanahmet, waar veel toeristische attracties zitten. Verder vetrekken veel rondvaartboten naast de Galatabrug.

Lees ook:Grootste moskee van Turkije staat in Adana
Lees ook:Istanbul Culturele Hoofdstad
Lees ook:Paus Franciscus komt eind november naar Turkije
Lees ook:Hagia Sophia verkozen tot mooiste museum van Turkije
Lees ook:Wat maakt Istanbul zo populair?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>