Reizigers opgepast! Jetlag nekt piloten

Oververmoeide pilootIn het Europese luchtruim dreigen levensgevaarlijke situaties doordat piloten steeds vaker oververmoeid achter de stuurknuppel zitten.

Deze noodkreet is afkomstig van de Europese pilotenvakbonden, die vrezen voor een verdere verslechtering van de nu al vaak loodzware werkbelasting van de cockpitbemanning. Morgen zullen de vliegers op Schiphol en andere Europese luchthavens actievoeren en aandringen op strengere Europese regels, die de huidige excessen in de lucht moeten uitbannen.

“Brussel doet niets, maar de situatie is ronduit zorgelijk. Veel piloten zitten veel te lang in de cockpit”, aldus voorzitter Evert van Zwol van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Volgens de ECA, de Europese koepel waar VNV lid van is, blijkt uit recent onderzoek dat vliegtuigcrews regelmatig werkdagen van veertien of vijftien uur maken. “Daarbij wordt vaak zeer vroeg in de ochtend of gedurende de nacht gewerkt. Bovendien wordt veelvuldig door verschillende tijdzones gevlogen, wat extra vermoeiend is. Ook slecht weer zorgt voor overwerk en extra druk.”

De KLM voelt zich niet aangesproken. “Onze piloten vallen onder zeer heldere cao-afspraken, waardoor hun vlieguren ruim binnen de huidige wettelijke grenzen blijven. Ze kunnen ook niet gedwongen worden langer te vliegen”, aldus een woordvoerster. “Maar dat geldt lang niet voor alle Nederlandse luchtvaartbedrijven”, aldus Van Zwol. “En vooral bij veel buitenlandse maatschappijen, die af en aan op Schiphol vliegen, is het slecht geregeld.”

De Europese vliegers zijn vooral woedend dat Brussel niets doet met een recent rapport. Van Zwol vindt het onbegrijpelijk dat de luchtvaartmaatschappijen niet wat extra willen investeren in veiligheid. “Het argument dat dit te duur is is echt onzin. De besparing weegt immers nooit op tegen het grotere gevaar van een ongeluk en de enorme kosten daarvan.”

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Piloten Turkish Airlines toch onschuldig
Lees ook:PVV wil onderzoek naar eerwraak Turkije
Lees ook:Turkije blokkeert 3700 websites
Lees ook:Rel om vluchten Corendon
Lees ook:Nederlands bedrijfsleven kan het gaan maken in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>