Nederlands bedrijfsleven kan het gaan maken in Turkije

ING verwacht dit jaar een fors herstel van de Nederlandse export naar Turkije, de snelst groeiende economie in Europa. Toch laat het Nederlandse bedrijfsleven volgens ING veel kansen in Turkije onbenut. De bank laat zich al goed zien in Turkije. Het barst er van de vestigingen van ING.

Turkije groeit…

Turkije is hard op weg om de vijfde economie van Europa te worden. De ING zegt dat er te veel kansen voor Nederlandse bedrijven in Turkije blijven liggen. Er zijn op dit moment 677 Nederlandse ondernemingen met vestigingen in Turkije, maar dit kunnen er makkelijk meer worden. Als Nederlandse bedrijven alle potentieel zouden benutten, zou de exportgroei bijna 8% kunnen zijn in plaats van de huidige verwachte 5%.

Behoefte aan Nederlandse kennis

Turkije heeft vooral behoefte aan buitenlandse investeerders die kennis meebrengen, nieuwe technieken introduceren en investeringen kunnen doen. Zoals kennis op het gebied van logistieke dienstverlening en het aanleggen van vliegvelden en havens. Ook heeft volgens ING Turkije behoefte aan zaken waar het Nederlandse bedrijfsleven goed in is, zoals medische apparatuur, kennis op het gebied van energiebesparing, watermanagement en zaadveredeling.

Moeilijkheden

Dat klinkt allemaal erg positief, maar is het wel zo makkelijk om zaken te doen in Turkije? In een land waar mensen weinig plannen en zeer impulsief zijn? Volgens ING heeft de Turkse regering veel gedaan aan het verbeteren van het zakelijke klimaat via wet- en regelgeving en met duidelijk beleid.

Toch weet ook ING dat er nog het nodige moet verbeteren. Zo moet er gewerkt worden aan verbetering van het vertrouwen in het juridisch systeem, de moeizame verstrekking van vergunningen en documenten door overheidsinstanties, de langdurige procedures bij het uitwinnen van contracten of bij faillissementen, de ingewikkeldheid van het belastingstelsel en de enorme administratiedruk bij import en export.

Lees ook:Turkije en Nederland gaan 400 jaar diplomatieke betrekkingen vieren
Lees ook:Forse toename aantal Turkse ondernemers
Lees ook:Terug naar Turkije voor een beter leven
Lees ook:Kansen voor Nederlandse agrariërs in Turkije
Lees ook:Geen verbetering in relatie tussen Turkije en Armenië

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlands bedrijfsleven kan het gaan maken in Turkije

  1. Maria bv oprichten

    Het klopt dat er veel Nederlandse kennis nodig is in Turkije maar NL heeft ook kennis uit Turkije nodig. Tegenwoordig kun je in Nederland een Flex of Stamrecht bv oprichten tegen hele lage kosten. Je hebt er alleen een notaris voor nodig. Ik heb op startflexbv.com gelezen dat dat zelfs voor andere EU burgers geldt. Dus wie weet krijgen we in de toekomst wel veel meer starters op papier!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>