Turkije scoort hoog op vrouwonvriendelijkheid

Turkish womenUit het rapport van de World Economic Forum’s Global Gender Gap Index 2009 blijkt dat Turkije hoog scoort op vrouwonvriendelijkheid.

Vrouwen hebben volgens de ranglijst het meest last van discriminatie in Turkije, Pakistan en Jemen. Zuid-Afrika en Lesotho zijn een aantal plaatsen omhoog gegaan in de lijst over vrouwengelijkheid van het Wereld Economisch Forum. Uit de jaarlijkse lijst met 134 landen komt IJsland als vrouwvriendelijkste land naar boven. De top-4 wordt verder beheerst door de Scandinavische landen.

Nederland heeft een twaalfde plaats gekregen, en is daarmee twee plaatsen gezakt. Indonesië staat net als vorig jaar op de 93ste plek. Paraguay heeft de meeste vooruitgang geboekt. Het land steeg op de lijst met 36 plaatsen naar nummer 66. Ecuador is het hoogst geëindigd van alle Latijns-Amerikaanse landen.

Volgens het Wereld Economisch Forum zijn vrouwen nodig om uit de economische crisis te komen. Ook is gelijkheid voor vrouwen belangrijk bij het oplossen van problemen als klimaatverandering.

Bron: RNW

Lees ook:Turkije scoort slecht in corruptielijst
Lees ook:Turkije op zesde plek meest populaire bestemming ter wereld
Lees ook:Alanya tweede top 10 favoriete bestemmingen
Lees ook:Turkije doet te weinig aan kindermishandeling
Lees ook:Gedomineerd door snorren – De Turkse vrouw als etalagepop

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Turkije scoort hoog op vrouwonvriendelijkheid

  1. kamer

    ik geloof wel dat het er behoorlijk vrouw onvriendelijk aan toe gaat, maar dat de score zo hoog is geloof ik simpelweg never nooit, omdat Turkije ook een land is waar zelfs meer vrouwen aan de top werken en daar zeer tevreden over zijn, dan in nederland, en dat gerelateerd aan bev omvang. verder zijn er meer vrouwelijke wetenschappers, rechtes, advocaten etc dan in de meeste EU landen…dus als het gaat om vrouwen op arbeidsmarkt en in economisch milieu, vraag ik me af hoe men dan dit verklaard, want deze vrouwen zeggen zelf juist tevreden te zijn, meer nog dan in het westen, omdat velen van hen ook in het westen werken! Ook deze resultaten zijn bekend!

      /   Reply  / 
  2. B. Folk

    Zuid-Afrika staat op nr 6.
    In dat land worden er jaarlijks duizenden vrouwen verkracht, en bijna niemand wordt veroordeeld.
    (google op “zuid-afrika” verkrachting)

    Hoe kan zo’n land op plaats 6 komen?
    Hebben diegene die dat rapport publiceerden wel eerlijke maatstaven gebruikt?

    En wat kamer schreef klopt.

      /   Reply  / 
  3. Cenk

    Voor de politieke positie van vrouwen is de grote boosdoener. Als dat opgelost wordt, zal Turkije direct in de top 35 staan. Ik zie een positieve trend in Turkije (vooral bij AKP) waar vrouwen steeds meer deel uit maken van de politiek/parlement.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>