Seksualiteit vrouwen Turkije nog steeds taboe

Turkish women dancingSeksualiteit blijft een taboeonderwerp voor vrouwen in Turkije, aldus een groep activisten in een commissie.

De belangrijkste focus van de commissie, georganiseerd door de ‘Coalition for Sexual and Bodily Rights in Muslim Societies’ (CSBR) en ‘Women for Women’s Human Rights’ (WWHR) was verdeeld over seksuele identiteit, HIV en schending van mensenrechten in het domein van seksualiteit die nog steeds wordt gelegitimeerd door misbruik van religie, traditie en cultuur.

Sprekend vanuit de commissie benadrukte Nigar Karacık van de ‘Canakkale Women’s Rights Foundation’, hoeveel kwesties gerelateerd aan seksualiteit er taboe blijven in Turkije. “Vrouwen leren vaak over seksualiteit van horen zeggen”, zei Karacık. “Het onderwerp krijgt thuis geen plaats. Vrouwen wordt vooral geleerd dat hun seksuele organen slecht zijn en een verboden onderwerp om over te discussiëren.”

Om aan te tonen hoe alarmerend de kwestie is, gaf Karacık voorbeelden van jonge vrouwen die uit huis gezet waren door het dragen van teveel make-up of doordat zij hand in hand op straat waren gezien met een jongen. “Vrouwen worden beperkt in het uiten van zichzelf door zulke taboes en dus worden zij inferieur in de maatschappij”, zei ze.

De doelen van de CSBR en haar takken definiërend zei Karacık dat gezien de huidige polarisatie het meer dan ooit nodig is het kritische inzicht te verscherpen, begeleidt door nader onderzoek; verrijking van kennis en capaciteit van seksuele gezondheid en rechten. “Commissies zoals deze ondersteunen de mogelijkheden om een beter begrip te creëren van seksualiteit en het besef van de problemen die zovelen dagelijks tegenkomen te laten groeien”.

Karacik zei ook dat centra van vrouwenrechten nauwlettender moeten werken om zo jonge vrouwen bijeen te brengen om hen bewust te maken van hun rechten. “Vandaag de dag worden veel vrouwen in seksuele ervaringen gedwongen en in posities gestopt waarin ze geen zeggenschap hebben”, zei Karacık. “In al onze centra dwingen we mensen niet om dingen te doen, we maken ze alleen maar bewust van hun rechten”.

Ingepast in de doelen van de CSBR, zullen dergelijke commissies plaats hebben in Istanbul voor een holistische benadering van seksualiteit en seksuele rechten door voorspraak, publicaties, training, onderzoek en campagnes.

Bron: Hürriyet Daily News

Lees ook:In 2015 voldoende zorg in Turkije
Lees ook:Homo- en lesbiennefilms niet langer probleem voor Turkse publiek
Lees ook:Turkije helpt mishandelde vrouwen niet
Lees ook:Steeds meer gevallen van zelfmoord Noord-Koerdistan
Lees ook:Mannen Turkije nog altijd het laatste woord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>