Turkije opgesplitst in vijf sociale groepen

people turkeyEen onderzoek in sociale stijl en trends heeft uitgewezen dat Turkije opgesplitst kan worden in vijf sociale groepen, gebaseerd op houdingen tegenover dagelijkse onderwerpen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Ipsos KMG onder 16.000 proefpersonen in 34 provincies en geleid door Dr. Halil Nalçaoğlu van de Bilgi Universiteit. De vijf sociale groepen in Turkije werden als volgt getypeerd: ‘Stedelijke modernisten’, ‘Landelijke traditionalisten’, ‘Status quo volgers’, ‘Landelijke gematigden’ en ‘Ontoereikende staatsburgers’.

Resultaten toonden aan dat de meerderheid van de aanhangers van de Republikeinse Volks Partij (CHP) en zelf-geëtiketteerde sociaal-democraten ‘Stedelijke Modernisten’ waren, terwijl ‘Landelijke Traditionalisten’ en ‘Status quo Volgers’ voornamelijk werden gevonden in de achterban van de Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP).

Het onderzoek liet ook de ongelijkheid in levensstijl zien van mensen in deze groepen. Van de ‘Stedelijke Modernisten’, die 10 miljoen mensen telt, las 37 procent dagelijks de krant, gebruikte 82 procent internet en bezat 47 procent meer dan een creditcard.

Van de ‘Landelijke Traditionalisten’, die 14.4 miljoen mensen telt, las 16 procent dagelijks de krant, gebruikte 23 procent internet en bezat 25 procent meer dan een creditkaart. (Hürriyet)

Lees ook:Turkse bevolking weer flink gestegen
Lees ook:‘Ja’ stem leidt tot referendum, melden Turkse media
Lees ook:Schokkend: zestig procent van de Turken is voor perscensuur
Lees ook:Dodental Turkije Mexicaanse griep 353
Lees ook:Turkije geeft katholieke Kerk geen juridische status

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>