Turkije geeft katholieke Kerk geen juridische status

De Turkse regering heeft een Vaticaanse eis afgewezen de katholieke Kerk een juridische status te geven. Momenteel is een dergelijke status niet mogelijk, meldt het Katholiek Nieuwsblad.

Volgens vicepremier Bülent Arinc zoekt de regering ook voor het Grieks-orthodoxe patriarchaat in Istanbul een oplossing “die het bestaan van het patriarchaat erkent, maar het geen rechtspersoonlijkheid verleent”.

Christelijke Kerken in Turkije klagen al lang dat zij veel problemen ondervinden door het ontbreken van een gewaarborgde juridische status. De Turkse autoriteiten verwijzen met betrekking tot katholieken en protestanten naar het verdrag van Lausanne uit 1923. Dat legt het volkenrechtelijk fundament voor de Turkse republiek.

Volgens Ankara erkent het verdrag alleen joden, Armeniërs en Grieken als niet-islamitische minderheden. Alle andere niet-islamitische groepen zouden daarom ook vandaag de dag niet erkend kunnen worden, stelt de regering.

Lees ook:Turkije laat Cyprus nooit gaan
Lees ook:Orthodoxe kerkleider voelt zich gekruisigd in Turkije
Lees ook:Turkije boos op Rutte
Lees ook:Erdoğan: “Geen sprake van onderhandelingen met PKK”
Lees ook:Turkije roept Nederland op het matje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>