Europeanen precies verdeeld over Turkije

Turkish flagEvenveel Europeanen zijn voor- als tegen de komst van Turkije bij de Europese Unie, zo blijkt uit een enquête die zondag is gepubliceerd. Dit komt overeen met de poll op dit blog.

Het onderzoek, uitgevoerd in vijf EU-landen, toont 47 procent ondervraagden die zeiden voor de komst van Turkije bij de EU te zijn. Eveneens 47 procent was er tegen en 6 procent had geen mening. Maar als de vraag zou worden voorgelegd in een referendum, staat Turkije er slechter voor. Dan zou 52 procent tegen het lidmaatschap stemmen en slechts 41 procent voor, met 7 procent die geen mening heeft.

Frankrijk

De enquête is gehouden door de Bogazici Universiteit in Istanbul, de Granada Universiteit in Spanje en de Autonome Universiteit van Madrid. Ze ondervroegen vijfduizend inwoners van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Polen en Spanje in augustus en september. De tegenstand was het grootst in Frankrijk: 64 procent zou tegenstemmen in een referendum. Polen zijn het positiefst: 54 procent zou ja stemmen.

Moslimland

Tegenstanders van Turkse toetreding noemen als grootste bezwaar dat Turkije ”een moslimland is dat niet past in de christelijke wortels van de EU”. De EU begon in 2005 toetredingsgesprekken met Turkije. De onderhandelingen zijn nu op ongeveer tot een derde van het traject gevorderd.

Nu.nl

Lees ook:Turkije meest gastvrije vakantieland
Lees ook:‘Ja’ stem leidt tot referendum, melden Turkse media
Lees ook:Turkije verwacht nieuwe impuls in EU-onderhandelingen
Lees ook:Referendum hervormingen Turkije 12 september
Lees ook:Helft PVV-stemmers gaat mogelijk voor VVD

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>