Referendum hervormingen Turkije 12 september

turkey_protestOp 12 september mag de Turkse bevolking zich uitspreken over een wetsontwerp voor een reeks controversiële hervormingen van de Turkse grondwet. Daarmee wordt onder meer de macht van het leger en de magistratuur beknot.

Dit is een tegenslag voor de regerende partij AKP, die het referendum eerder wil houden. De huidige grondwet is kort na de militaire staatsgreep op 12 september 1980 opgesteld. Aanpassing ervan is een heet hangijzer in de Turkse politiek.

Het parlement verleende afgelopen week voldoende steun aan de voorstellen om er een referendum over te houden, maar onvoldoende om ze meteen aan te nemen.

De oppositie verzet zich fel tegen de plannen en wil het referendum torpederen via het behoudende Constitutionele Hof. De belangrijkste oppositiepartij CHP dient daartoe vrijdag een verzoek in bij het hof. (AD)

Lees ook:Turkse president keurt hervorming grondwet goed
Lees ook:Referendum Turkije over grondwet
Lees ook:Turken stemmen vandaag over grondwet
Lees ook:Turks referendum in september
Lees ook:Turkije verwacht nieuwe impuls in EU-onderhandelingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>