Proces tegen Wilders begonnen

Foto De Stentor
PVV-leider Geert Wilders is woensdagochtend even voor half negen waarschijnlijk aangekomen bij de rechtbank in Amsterdam.

Op dat tijdstip arriveerden drie snelle auto’s met zwaailicht en sirene. Wilders zelf was niet te zien. Voor de rechtbank stonden naar schatting tweehonderd sympathisanten van de politicus. Zij hadden onder andere spandoeken bij zich met de leus ‘onze vrijheid ritueel geslacht’.

De rechtbank in Amsterdam houdt een zogenoemde regiezitting. Tijdens zo’n zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, maar maken de rechtbank, het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging afspraken over hoe het proces gaat verlopen.

Wilders beledigde en discrimineerde

Het OM beschuldigt Wilders ervan dat hij met uitspraken in diverse media en met zijn anti-Koranfilm Fitna moslims heeft beledigd en gediscrimineerd. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij haat heeft gezaaid.

De veiligheidsmaatregelen binnen en buiten de rechtbank zijn streng. De rechtszaal werd voorafgaand aan de behandeling van de zaak onderzocht met speurhonden. In de rechtszaal is een videoruimte ingericht met ruimte voor zo’n honderd mensen die de zaak willen volgen.

Een groot deel van de fractie van de PVV zit op de publieke tribune, ter ondersteuning van de politiek leider.

De politicus zelf is zich van geen kwaad bewust. ”Ik heb niets fout gedaan”, zei hij dinsdag nog. Hij vindt dat ”de waarheid” over de islam moet kunnen worden gezegd. Ook als die pijnlijk en onwelgevallig voor bepaalde mensen is, meent Wilders.

Wilders roept islamkenners op

Hij en zijn advocaat Bram Moszkowicz willen volgens Wilders vijftien tot twintig deskundigen uit binnen- en buitenland als getuige oproepen. Het gaat om specialisten op het gebied van de vrijheid van meningsuiting en islamkenners, maar ook om radicale moslims en imams. De PVV-leider stelt dat zij kunnen bevestigen dat hij de waarheid over de islam spreekt.

Het horen van de getuigen is ”essentieel voor mijn verdediging”, aldus Wilders. Als de rechtbank dat blokkeert, is er geen sprake van een eerlijk proces, vindt hij. Wilders blijft volhouden dat het een politiek proces is, onder meer omdat hij als politicus wordt vervolgd voor het uiten van een mening.

Rechtbank onbevoegd volgens Moszkowicz

De rechtbank liet woensdag aan Wilders weten dat de betrokken rechters neutraal tegenover zijn zaak staan. ”Wij oordelen pas nadat het laatste woord in deze zaak is gezegd”, benadrukte de rechtbankvoorzitter.

Moszkowicz echter zegt dat de rechtbank niet bevoegd is om het proces te voeren. Wilders werkt en woont in Den Haag. Daarom zou de zaak door de rechtbank in Den Haag moeten worden behandeld, meent de advocaat.

De verdachte uitingen zijn in de visie van de advocaat ook nog eens, in ieder geval gedeeltelijk, in de regio Den Haag gedaan en verder in media die in het hele land verschijnen. ”Wat is de aanknoping met Amsterdam?”

Bron: Nu.nl

Lees ook:Wilders manipuleert Koranteksten
Lees ook:Duitse krant vergelijkt Wilders met Hitler
Lees ook:OM eist vrijspraak Wilders
Lees ook:Proces tegen moordenaar Hrant Dink moddert voort
Lees ook:Proces ‘Dönermoorden’ in Duitsland begonnen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Proces tegen Wilders begonnen

  1. TORABORA

    G.Wilders heeft door zijn aanhang de RECHTBANK en RECHTERS LATEN INTIMIDEREN ,dat is geen goed teken voor de DEMOCRATIE.

      /   Reply  / 
  2. frank bikker

    Waarom moet die zaak in Den Haag behandeld worden. Wie praat altijd over Haagse achterkamertjes-politiek. Deze opmerking van hr. Moskowicz is toch wat in tegenspraak die tot wat zijn client altijd zegt.

      /   Reply  / 
  3. frank bikker

    Ja, de NS heeft extra treinen in moeten zetten en het Museumplein stond ook vol, want na de zitting sprak Supergeert het “volk” toe. Dit deed hij op zijn onnavolgbare wijze. Hierbij werden Donald Duckjes uit de handjes van hun kleine, huilende lezertjes gegrist en in brand gestoken onder het slaken van de hysterische krijsende opgezweepte massa. Rene Pauw(prominent lid van de linkse kerk) die toevallig langskwam moest voor zijn leven rennen. Een peleton ME kon hem ternauwernood na een paar waarschuwingsschoten redden. Dit dames en heren heeft het “volk”, let wel op het “volk” (Wat is eigenlijk het volk?)over voor de democratie en de vrije meningsuiting.
    -
    Hoeveel mensen stonden er nou eigenlijk ten gunste van Supergeert voor de rechtbank?
    -
    150 of 200 met pre-fab. protestbordjes.

    Dat was het “volk”.
    -
    Lachwekkend, zielig en opgeklopt door de pers. Een muppetvertoning, maar ja Sesamstraat heeft ook vele kijkers.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>