Turkije gaat niet in op verzoeken Obama

ObamaTayyipPresident Barack Obama slaagde er maandag niet in om van premier Erdogan steun te verkrijgen voor het Amerikaanse beleid jegens Iran en Afghanistan.

Erdogan benadrukte na afloop van zijn ontmoeting met Obama het belang van diplomatie met betrekking tot het omstreden Iraanse atoomprogramma. Hij maakte ook duidelijk dat Turkije niet overtuigd is van de noodzaak van nieuwe sancties om te voorkomen dat Iran kernwapens kan verkrijgen. Turkije is een van de niet-permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en speelt als zodanig een rol in het sanctiebeleid van de VN.

Erdogan zei ook dat de huidige sancties tegen Iran niet werken, omdat de grenzen niet volledig voor westerse goederen kunnen worden geblokkeerd, waardoor die de Iraanse markt toch bereiken. Hij zei dat hij Obama had aangeboden tussen Iran en het Westen te bemiddelen.

Wat betreft Afghanistan herhaalde Erdogan dat Turkije niet bereid is gevechtstroepen te sturen. Het sturen van Turkse troepen naar Afghanistan is zeer impopulair in Turkije. Er zijn weliswaar Turkse militairen in Afghanistan gelegerd in het kader van de Isaf-missie, maar die beperken zich tot het opleiden van het Afghaanse leger en de Afghaanse politie.

Turkije nam vorige maand het bevel over van de vredesoperatie in Kabul en verdubbelde daarbij het aantal Turkse manschappen tot 1750.

Het Nieuwsblad

Lees ook:Turkije langer in Afghanistan
Lees ook:Obama waarschuwt Turkije over wapendeal
Lees ook:Erdogan vecht sancties tegen Iran aan
Lees ook:Beraad met Iran vindt plaats in Turkije
Lees ook:Gesprekken over Iraans kernprogramma begonnen in Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>