Geert Wilders krijgt zijn zin

geert_wildersDe Tweede Kamer heeft een gepland bezoek aan Turkije woensdag geannuleerd. De leden van de delegatie hebben unaniem besloten de reis af te blazen, omdat de Turkse regering weigert de Tweede Kamerleden te ontmoeten.

In Turkije is ophef ontstaan over het voorgenomen bezoek van de Kamerdelegatie, omdat PVV-leider Geert Wilders mee zou reizen. Volgens delegatievoorzitter Harm-Evert Waalkens is het besluit om niet te gaan, unaniem door de delegatie genomen. Maar dat bestrijdt SP-Kamerlid Harry van Bommel, die wel wilde gaan. ”Er zijn genoeg andere gesprekspartners die erg belangrijk zijn om mee te praten.” Hij had zijn standpunt ingebracht via de griffier, omdat hij zelf niet bij de vergadering kon zijn.

Waalkens meldde in een reactie dat de aanwezige leden van de commissie unaniem waren. De delegatie betreurt het zeer dat het bezoek aan Turkije begin januari niet doorgaat, zei Waalkens. Volgens hem heeft de vaste Kamercommissie voor Europese Zaken vastgehouden aan het adagium ‘samen uit, samen thuis’. Het is aan de Kamer en niet aan het ontvangende land om de samenstelling van eigen delegaties te bepalen, aldus de parlementariërs. ”Het is heel jammer dat we niet in de volle breedte de dialoog met Turkije kunnen voeren”, zei Waalkens.

Het was de bedoeling met vakbonden, mensenrechtenorganisaties, parlementariërs en vertegenwoordigers van de regering te spreken over de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Nu de regering dat weigert, is ”het hart uit ons werkbezoek gehaald”, aldus Waalkens. Ook wilde de delegatie onder meer praten over de Armeense kwestie, de ontkenning door Turkije van de massamoord op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915 en de jaren erna.

Wilders vindt het ”bijzonder jammer” dat hij nu niet met Turkije in dialoog kan gaan. Hij vindt het goed dat de delegatie geen genoegen heeft genomen met een uitgekleed programma zonder ontmoetingen met de regering. ”Dan waren we gecapituleerd voor de Turkse regering en zou het meer een toeristische dan een politieke reis worden”, zei Wilders.

De Turkse weigering toont volgens hem aan dat Turkije een ”totalitair en barbaars regime is dat het woord democratie niet kan spellen” en een land dat niet thuishoort in de EU. Waalkens sluit niet uit dat een delegatie van de Kamer ooit weer naar Turkije wil afreizen. Maar ook dan wil Wilders mee, zei hij. (Nu.nl)

Lees ook:Wilders: ‘Verhagen moet Turken de les te lezen’
Lees ook:Wilders naar Turkije in januari
Lees ook:Geert Wilders vindt ongastvrijheid Turkije dieptriest
Lees ook:Wilders stopt als raadslid in Den Haag
Lees ook:Geert Wilders beleefd of dom?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>