Traangas en pepperspray bij IMF demonstratie Turkije

police-break-up-second-day-of-anti-imf-protest-2009-10-07_lTurkije en IMF onderhandelen moeizaam over een nieuw krediet. De lening moet het vertrouwen van de investeerders in de Turkse economie opkrikken.

De Turkse politie heeft gisteren traangas, waterkanonnen en pepperspray ingezet om honderden actievoerders tegen de bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Istanbul uiteen te drijven. De oproerpolitie arresteerde bijna honderd demonstranten die zich schuldig maakten aan vandalisme.

Ingegooide ruiten en brandbommen

Vooral bankvestigingen moesten het ontgelden. Demonstranten gooiden ruiten in en vernielden computers en kantoormeubilair. Ook een McDonald’s-restaurant en verschillende auto’s liepen schade op. De demonstratie vond plaats op het Taksimplein, nog geen kilometer van de bijeenkomst. Een oproerpolitie van duizenden agenten wist de actievoerders, die gewapend waren met brandbommen, op afstand te houden van de vergadering. Ook cirkelden politiehelikopters boven de hoofden van de demonstranten.

Sommige betogers zwaaiden met rode vlaggen en droegen spandoeken met leuzen zoals: ‘jullie democratie is dictatuur, jullie economie is slavernij’. Veel arrestanten waren lid van kleine linkse partijen of vakbonden. Het tv-station CNN-Turk meldde dat zich onder de betogers verschillende buitenlanders bevonden.

Waarover gaan de onderhandelingen?

Turkije en het IMF voeren moeizame onderhandelingen over een nieuw krediet. Het draait om een bedrag van zo’n 43miljard dollar. De lening moet het vertrouwen van de investeerders in de Turkse economie opkrikken. Het IMF eist een reeks van bezuinigingen, maar de regering van de Turkse premier Erdogan voelt echter weinig voor beperking van de uitgaven en de invoering van bezuinigingsmaatregelen. Erdogan blijft ‘nee’ zeggen tegen het IMF ondanks de druk van nationale en buitenlandse bedrijven.

Volgens analisten strookt de lening niet met het beleid van de premier. Erdogan wil van Turkije omturnen tot een van de leidende spelers op het wereldtoneel en een zwaargewicht voor zijn buurlanden. Het IMF en de Wereldbank vergaderen jaarlijks en eens in de drie jaar buiten Washington. Turkije is het eerste land waar de vergaderingen, na de top in 1955, voor een tweede maal plaatsvinden.

Vorige week had een demonstrant het ook al voorzien op het IMF. Toen gooide een Turkse leerling-journalist een schoen naar de directeur van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, toen hij vragen beantwoordde op een universiteit in Istanbul. De student schold Strauss-Kahn uit voor ‘dief’. De schoen miste doel.

Bron: De Standaard

Lees ook:Turkije en IMF breken onderhandeling af
Lees ook:Turken woedend over Israëlische aanval konvooi
Lees ook:Koerden gooien brandbommen naar Turkse politie
Lees ook:Taksim in Istanbul opnieuw vol traangas en duizenden demonstranten
Lees ook:Koerden doodgeschoten door Turkse winkelier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>