Hiv-positieve manager in Turkije vecht voor baan

red_ribbonIn Turkije vindt een Philadephia-achtige zaak plaats. Een manager van een grote toeristische organisatie werd ontslagen toen het bedrijf er na drieënhalf jaar achter kwam dat hij hiv-positief was.

In 2008 klaagde de manager, enkel bekend als O.K., het bedrijf aan. De rechtbank concludeerde in een zitting dat hij weer aan het werk kon en dat het bedrijf discrimineerde door hem zijn positie af te nemen. Twee maanden geleden keurde ook de Hoge Raad het besluit van de lokale rechtbank goed.

“Ik kreeg de diagnose HIV in 2006. Dezelfde dag nog vertelde ik het mijn managers”, zei O.K. die nu in de veertig is. “Mijn managers waren erg geëmotioneerd. Ik kreeg steun van hen die ik nooit had verwacht. Ze hielden mijn situatie lange tijd geheim voor het bestuur”.

Maar toen het bestuur erachter kwam werd hij binnen een maand ontslagen. “Ze waren zo bevooroordeeld”, zei O.K.. “Ze vertelden me dat de beveiliging me zou tegenhouden als ik ooit nog op kantoor zou komen”. O.K. besloot om actie te ondernemen. “HIV is een universele kwestie”, zei hij. “Veel mensen die hiv-positief zijn bevonden zouden zijn vervolgd. Ik ondernam actie om dit te voorkomen”.

Volgens O.K. verzette het bedrijf zich tegen het besluit van de lokale rechtbank, omdat het geloofde dat hiv-positieven andere werknemers serieuze risico’s lieten lopen. O.K. verklaarde dat zijn medische situatie zijn werk niet zou beïnvloeden, een conclusie die hij baseerde op drie verschillende rapporten van drie verschillende ziekenhuizen.

Maar het bedrijf liet hem niet toe terug te keren naar het bedrijf. In plaats daarvan gaven ze hem een schadevergoeding, iets dat verplicht is volgens de Turkse wet. “Ik hoop dat ze zich schamen”, zei O.K. tijdens het proces.

Volgens O.K. is het moeilijk om rond te komen in Turkije als werkloze. De kosten van zijn medicatie lagen rond de 1,500 Turkse lira die wel door zijn sociale verzekering worden gedekt.

Daily Hürriyet

Lees ook:Turken vallen voor Hollands design
Lees ook:Levenslang geëist tegen managers mijnramp Soma Turkije
Lees ook:Turkije veroordeelt Koerdische journalist tot 166 jaar cel
Lees ook:Turkije in diepe rouw na brand in mijn
Lees ook:Atatürk hackt website VVD

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>