Veel onduidelijkheid over laatste aanslag in Istanbul

DHA photoOver de achtergronden van de zelfmoordaanslag op Taksim Square waar Istanbul gisterenochtend door werd opschrikt, is nog niet veel duidelijkheid ontstaan.

Volgens de laatste berichten zijn er 32 gewonden, waaronder 15 politieagenten. Daarvan bevinden zich er nog drie in een kritieke situatie. Hoewel de politie zich vaak op deze locatie opstelt, hield hun aanwezigheid gisteren verband met de 87e verjaardag van de Turkse republiek. De feestelijkheden in verband daarmee zouden aanvankelijk afgelopen vrijdag plaatsvinden, maar werden die dag tot gisteren uitgesteld vanwege het slechte weer.

Vooralsnog is de aanslag door niemand opgeëist, al wordt er op gewezen dat een eerder door de Koerdische PKK afgekondigd eenzijdig bestand, gisteren afliep. Daarnaast wordt al-Qaeda genoemd. Niet alleen omdat de toegepaste methode deels de signatuur van deze terreurorganisatie draagt, maar waarschijnlijk ook omdat verleden week twaalf leden van al-Qaeda werden gearresteerd in Turkije. Daar staat tegenover dat al-Qaeda in het verleden vaak auto’s heeft gebruikt bij zelfmoordaanslagen. Daar was nu in ieder geval geen sprake van.

Volgens de verklaring van een taxichauffeur die getuige was van de aanslag, werden de politieagenten benaderd door een man van rond de dertig die hen iets vroeg, waarop het explosief tot ontsteking kwam. Maar volgens een andere getuige kwamen twee mannen op de agenten af. Verder is sprake van een tweede bom op Taksim Square. De aanwezigheid van de explosievenopruimingsdienst op de plek des onheil leek in die richting te wijzen. Het bericht werd later echter tegengesproken, omdat het zou gaan om onderdelen van de bom die bij de aanslag werd gebruikt.

Vast staat dat de aanslag door de politie werd aangegrepen om tijdens een grootscheepse operatie huiszoekingen te doen in de wijken Gaziomanpasa, Maltepe en Ümraniye. Bij deze actie werden zestien leden van de radicaal linkse organisatie DHKP/C gearresteerd, al moet nog blijken of zij met de gebeurtenissen van gisteren in verband gebracht zullen worden.

Het is niet de eerste keer dat Taksim Square het toneel is van een zelfmoordaanslag gericht op de politie. Eerder gebeurde dat in 1999, met tien gewonden als gevolg. Twee jaar later kwamen twee agenten om het leven en waren er twintig gewonden toen een terrorist zich opblies.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Bomaanslag Taksim Square schokt Istanbul
Lees ook:Dertig al-Qaeda-leden opgepakt in Turkije
Lees ook:Feestelijk Nieuwjaar en zware beveiliging Istanbul
Lees ook:Turkije arresteert terreurverdachten
Lees ook:Turkije arresteert 12 al-Qaeda verdachten

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Veel onduidelijkheid over laatste aanslag in Istanbul

  1. Hans

    @fahri, adnan vroeg me laatst nog uit voor diner…
    je weet trouwens wel dat de Turkse staat Nederlandse dagbladen en blogs in de gaten houd?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>