Saban B. eindelijk opgepakt in Turkije

saban-bDe veroordeelde mensenhandelaar Saban B., die vorig jaar in september tijdens een verlof ontsnapte en uit Nederland vluchtte, is vanochtend in de Turkse badplaats Antalya opgepakt.

Saban B. wordt in Turkije verdacht van afpersing en het witwassen van crimineel geld. B. ontsnapte vorig jaar, nadat hij van het gerechtshof in Arnhem een week verlof uit de gevangenis had gekregen om zijn pasgeboren kind te bezoeken. Hij werd in 2008 veroordeeld tot 7,5 jaar cel wegens vrouwenhandel, vorig jaar kwam daar nog acht jaar bij voor pogingen tot moord en vrouwenhandel.

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket is deze arrestatie niet het gevolg van een verzoek uit Nederland. „Dat zou ook geen zin hebben, Turkije levert geen onderdanen uit. Wel hebben we al enkele maanden contact met de Turkse overheid om zijn opsporing mogelijk te maken.” Vorige maand vertelde De Bruin al dat het Parket er „sterk rekening” mee hield dat hij in Turkije was, nadat dagblad De Telegraaf had gemeld dat B. in Antalya een discotheek bestierde met de bewust gekozen naam Escape.

Een van de twee zaken waarvoor hij nu is opgepakt, het witwassen van crimineel geld, is een gevolg van zijn veroordeling in Nederland. Een andere verdenking, die van afpersing, is een puur Turkse kwestie.

Volgens De Bruin is het uitgesloten dat B. het restant van zijn 7,5 jaar celstraf in Nederland uitzit, maar bestaat wel de mogelijkheid dat die straf door Turkije wordt overgenomen. „Daarvoor moet hij eerst nog onherroepelijk veroordeeld worden. In april dient het hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem.” B. hoeft daarbij niet aanwezig te zijn.

De vlucht van Saban leidde tot ophef in Nederland. De Tweede Kamer reageerde geschokt. De president van het gerechtshof in Arnhem noemde het risico op vluchten door de vrouwenhandelaar „duidelijk fout” getaxeerd. Meer dan honderd vrouwen zijn slachtoffer geworden van de bende van Saban B. De criminele organisatie dwong hen tot prostitutie en mishandelde de vrouwen geestelijk en lichamelijk.

Bron: NRC

Lees ook:Saban Baran voorgeleid aan rechter
Lees ook:Saban B. morgen voor de rechter in Istanbul
Lees ook:Saban B. weer op vrije voeten
Lees ook:Bijna 8 jaar celstraf voor Turkse vrouwenhandelaar Saban B.
Lees ook:Saban B. domme held in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>