Noodweer verandert Istanbul in chaos

Door hevige regenbuien is Istanbul even niet meer de hedendaagse metropool die zij gewoonlijk is. Levensgevaarlijke overstromingen zorgen voor een complete chaos in de stad.

Ingestorte bruggen, afgesloten wegen en volledige waterwegen hebben Istanbul in een slagveld veranderd. Talloze auto’s werden weggesleurd door de stroming in Silivri, een voorstad van Istanbul. De hevige regenbuien die maandag begonnen in de Marmara-regio verergerden gisteren en veroorzaakten direct negen doden en ernstige verwoestingen in het verkeer. Er worden nog veel mensen vermist.

Vier mensen uit dezelfde familie werden dood aangetroffen en een familielid wordt nog steeds vermist in Tekirdağ. In Silivri, Istanbul, verdronk een oudere invalide man nadat de waterstroom zijn huis binnen was gedrongen. Ook een vrouw, die probeerde het spoor over te steken nadat de onderdoorgang onder water was gelopen, verdronk bij de verbinding Pendik-Kartal aan de Aziatische zijde van Istanbul. Hier botste ze tegen een trein aan en stierf.

Zeki Kaya, een lokale beheerder in Saray, zei dat zo’n 25 huizen beschadigd raakten en dat er 50 dieren verdwenen in de stroming. Twee bruggen in het district Saray stortten in door de sterke stroming. De hevige regenval teisterde Istanbul al vanaf maandagnacht. Twee hoofdwegen van de stad, TEM en E5, werden tijdelijk gesloten.

Istanbul’s stadhouder Muammer Güler vertelde dinsdag dat er een persoon was gestorven en een kind vermist was geraakt in de stroming. De Silivri, Çatalca, Küçükçekmece en Avcılar districten aan de Europese zijde en de Kartal, Pendik en Tuzla districten aan de Anatolische zijde werden allemaal getroffen door de heftige regenval.

Architect Mücella Yapıcı vertelde CNNTürk dat het gebrek aan een degelijk urbanisatieplan ervoor zorgde dat de regen in een gevaarlijke stroming veranderde en een ravage veroorzaakt. Volgens Yapıcı laten rivieren regenwater normaliter naar zee stromen, maar in Istanbul zijn veel rivierbeddingen open gesteld voor werkzaamheden en stromen nu dus over.

Meer dan 100 gebouwen in de Marmara-regio overstroomden, inclusief het ziekenhuis in het Çatalca district, waar het dorp Göçeali alle contact met de buitenwereld verloor door de wegen die overstroomden.  Vele mensen zaten vast in hun huizen of auto’s op snelwegen, terwijl reddingswerkers hen probeerden de bevrijden.

Mustafa Yıldırım, directeur van het Istanbul Meteorology Department, zei dat wordt verwacht dat de regenbuien aan zullen houden tot zaterdag en dat de buien vandaag nog heviger worden. “De regen zal minderen, maar zal wel aanhouden donderdag en vrijdag in de Marmara-regio”.

Door sterke wind werden de veerboten tussen Gökçeada en Kabatepe en Bozcaada en Geyikli, die de twee eilanden in de Marmara Zee met het vasteland verbinden, op non-actief gezet gisteren.

Bron: Hürriyet Daily News & Economic Review

Lees ook:Hevige regenval ontregelt Bodrum
Lees ook:Koufront dringt Turkije binnen en brengt sneeuw
Lees ook:Kou arriveert in Turkije met revanche
Lees ook:Hevige modderstromen in Noord-Turkije
Lees ook:Dorpen Turkije getroffen door overstromingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>