Mehmet Ali Ağca wil paus ontmoeten tijdens bezoek in Turkije

Paus-Johannes-Paulus-II-470x272

Mehmet Ali Ağca (56), de Turk die in 1981 in Rome paus Johannes Paulus II neerschoot, wil paus Fransiscus ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Turkije. Dit heeft hij gevraagd aan het Vaticaan. De Turk probeerde op 13 mei 1981 de paus te vermoorden op het Sint-Pietersplein in Rome. De Poolse paus raakte bij die aanslag gewond aan zijn onderbuik. 

De aanslag was de eerste in de geschiedenis, nooit eerder probeerde iemand de paus te vermoorden. Mehmet was als 23-jarige lid van de Grijze Wolven. In 1979 had hij een journalist van een linkse krant vermoord. Hij werd veroordeeld en 19 jaar gevangen gezet in Italië.

Waarom schoot Mehmet Ali Ağca de paus neer?

Het schijnt dat Mehmet geobsedeerd was door het ‘derde geheim van Fatima’. In het kort: in 1917 verscheen er in Fatima in Portugal bij drie herderskinderen een Maria verschijning. De verschijning vertelde de kinderen iedere 13e mei over drie geheimen die met de toekomst van de wereld te maken hadden. De eerste ging over de komst van het communisme en einde van de Eerste Wereldoorlog. De tweede ging over Hitler en de komst van de Nazi’s. Het derde geheim bleef echter geheim.

Het verhaal doet de ronde dat het derde geheim over een moordaanslag op een paus zou gaan. Mehmet geloofde daar in en zag zichzelf als degene die dat moest doen. En daarom plande hij (niet zonder toeval) de aanslag op 13 mei (dé dag van de verschijningen).

mehmetaliagca

Bezoek van Johannes Paulus II

De paus zocht Mehmet op toen hij in de gevangenis zat. Er wordt gezegd dat ze een broederlijk gesprek hadden met elkaar. Maar anderen zeggen dat Mehmet maar één ding tegen de paus zei: ”Ik snap niet dat u niet dood bent. Ik heb u doorzeefd met kogels. Hoe is dit mogelijk?”

Dit is wat Mehmet onlangs schreef aan het Vaticaan:

“Ik ben Mehmet Ali Ağca en ik wil tijdens dit bezoek graag de paus zien. In deze tijd, waarin de wereld een politieke, economische en humanitaire crisis beleeft, is paus Franciscus die zowel broederschap als vrede nastreeft, welkom in Turkije.”

Lees ook:Turk die paus verwondde in januari vrij man
Lees ook:Turk die paus wilde doden komt vrij
Lees ook:Dader aanslag op paus weer op vrije voeten
Lees ook:Paus Franciscus volgend jaar naar Turkije
Lees ook:Mehmet Ali Agca krijgt aanbiedingen voor boek en film

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>