Journalisten vrij!

Ze deden hun werk en moesten dat bekopen met ruim een jaar gevangenisstraf. De twee Turkse journalisten Ahmet Sik en Nedim Sener zijn afgelopen maandagavond vrijgelaten. Dat vonnis werd uitgesproken door een Turkse rechter. De twee stonden symbool voor de afnemende persvrijheid in Turkije.

Beiden werden ruim een jaar geleden opgepakt vanwege de zaak Ergenekon. Dit is een geheimzinnige bende binnen het overheidsapparaat en leger die het plan gevat zouden hebben om de regering van premier Erdogan ten val te brengen. Beide journalisten hebben een onthullend verhaal gepubliceerd over netwerken binnen de overheid.

De persvrijheid speelt een belangrijke rol in Turkije, door dit voorval werd het weer hoog opgespeeld. Zo hoog dat de Europese Unie zich ermee ging bemoeien. De regering van Turkije heeft er niet op gereageerd, maar laat nu dus weten dat er geen reden meer is om de mannen vast te houden.

De rechtszaak is daarbij nog niet afgedaan, ze zijn vrij, maar moeten zich beschikbaar houden. Naast Sener en Sik zitten er momenteel nog ongeveer 100 journalisten in hechtenis in Turkije.

Lees ook:Actie voor gevangen journalisten Turkije
Lees ook:Veel kritiek op Turkije vanwege arrestaties journalisten
Lees ook:Journalisten de straat op in Taksim Istanbul
Lees ook:Monument voor vrijheid van meningsuiting aangekondigd
Lees ook:Journalisten- en kunstenaarsleed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>