Veel kritiek op Turkije vanwege arrestaties journalisten

Turkije krijgt steeds meer kritiek vanwege de vervolging van journalisten die kritisch berichten over de regering. In Istanbul en Ankara hebben vandaag tientallen reporters betoogd nadat donderdag opnieuw journalisten waren opgepakt.

Het Turkse gerecht verwijt hen steun aan een clandestiene nationalistische organisatie die Ergenekon heet. Ook internationaal werden de arrestaties bekritiseerd. De politie pakte donderdag elf mensen op, overwegend journalisten. Nu al is 2011 een “zwart jaar” voor de persvrijheid, aldus de Turkse journalistenvereniging TGC. Europees commissaris van Uitbreiding Stefan Füle bekritiseerde het politieoptreden. De Turkse wetgeving beschermt het recht op vrije meningsuiting onvoldoende, zei hij.

“Het recht op vrije meningsuiting en persvrijheid zijn basisprincipes die in alle moderne democratieën overeind moeten blijven.” Van Turkije wordt verwacht dat het daaraan beantwoordt als het wil toetreden tot de Europese Unie. Ook de ambassadeur van de Verenigde Staten in Ankara, Francis Riccardone, maakte zich al ongeliefd met kritiek op de vervolging van journalisten. In Turkije lopen strafrechtelijke procedures tegen tientallen journalisten. Volgens journalistenverenigingen zijn ze politiek ingegeven.

Bron: Knack.be, Haaretz.com

Lees ook:Ankara kondigt meer persvrijheid aan
Lees ook:Gevangen journalist ontvangt persoonlijke onderscheiding in Turkije
Lees ook:Journalisten de straat op in Taksim Istanbul
Lees ook:Journaliste Frederike Geerdink opgepakt in Turkije
Lees ook:Journalisten vrij!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>