Angst voor Somalische asielzoekers

Minister van Immigratie en Asiel, Gerd Leers, vreest dat er meer Somalische asielzoekers de Europese Unie binnen zullen komen door de lekke grenzen tussen Griekenland en Turkije.

Dit nadat het bericht naar buiten kwam dat de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines vaker wil gaan vliegen naar de Somalische hoofdstad Mogadishu.

De minister vindt dat Europa goede afspraken moet maken met Turkije over het tegengaan van illegale immigratie naar de EU. Momenteel ligt er al een ‘proef’ overeenkomst met Turkije, maar zij willen eerst dat Europa de visumplicht voor Turkije afschaft.

Leers is niet de enige die zich zorgen maakt, ook gedoogpartij PVV ziet de problemen. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma heeft minister Leers gevraagd goed in de gaten te houden of veel Somaliërs via deze route naar Nederland komen. Hij zegt op zijn beurt het aantal Somalische vluchtelingen wel in de gaten te kunnen houden, maar hij kan moeilijk nagaan via welke route zij Europa binnengekomen.

Daarnaast wordt er gesproken over de ruimte die er binnen de Europese regelgeving is om de voorwaarden voor gezinshereniging aan te scherpen. Naast Nederland zijn er namelijk nog 2 landen die scherpere regels willen. Er zijn nog 3 landen die zich tegen deze aanpassing keren omdat ze bang zijn dat de richtlijn ze niet zal bevallen. Bijvoorbeeld Duitsland heeft ook zorgen over gezinshereniging, maar is tegen aanscherping van de regels.

Lees ook:Beroep in zaak visumplicht Turken
Lees ook:Visumplicht blijft voor Turkse dienstverleners
Lees ook:Turkije en EU steeds verder van elkaar verwijderd
Lees ook:Turkije doet te weinig aan kindermishandeling
Lees ook:Christen nog steeds vreemde in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>