Een tweede Bosporus?

bosporusRecentelijk circuleerde in Turkije het gerucht dat de immer ambitieuze premier Recep Tayyip Erdogan een project van ongekende proporties ging lanceren. ‘Crazy project” werd het al genoemd.

Het bleef lang geheim wat het inhield. Ging het om een gigantische moskee in het Aziatische deel van Istanbul? Of was de premier voornemens Atatürk Airport naar het stadsdeel Kemerburgaz te verplaatsen en te vervangen door een natuurgebied? Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw toen Erdogan zijn plan ontvouwde tot de aanleg van een kanaal tussen de Marmara Zee en de Zwarte Zee. Met andere woorden: een tweede Bosporus.

De overwegingen van de premier liggen voor de hand, want de Bosporus is een vloeibare tijdbom. Door de snel groeiende Turkse economie is het scheepvaartverkeer door de beroemde zeestraat de laatste jaren drastisch toegenomen. Het risico tot ongelukken neemt daardoor toe. Alom bestaat in Istanbul de vrees dat een aanvaring tot een ongekende ramp zou kunnen leiden, zeker als die plaatsvindt in een van de vele gedeelten van de Bosporus waar de oevers sterk bebouwd zijn. Eerdere ongelukken in de Bosporus onderbouwen deze veronderstelling. Zoals in 1979, toen bij een aanvaring tussen twee schepen 43 doden te betreuren vielen. Bovendien leidde dit incident tot een 27 dagen durende brand, met veel consequenties voor het milieu als gevolg.

Een tweede doorgang naar de Zwarte Zee zou het risico op een nog grotere ramp sterk verminderen. Bovendien reduceert een dergelijk kanaal volgens Erdogan de kans op overstromingen in Istanbul. De tweede Bosporus zoals hij zich voorstelt, zou westelijk van Turkije aangelegd gaan worden, tussen Silivri en Catalca. Daarbij zal de stroom van de Sakarya rivier gevolgd worden, waardoor het dus niet om een kanaal in rechte gaat. De kosten van het ‘crazy project’ worden beraamd tussen de acht en tien miljard dollar. Erdogan stelt zich voor dat het kanaal in 2023 voltooid zou kunnen zijn. Zal Turkije dan een ‘Erdogan kanaal’ krijgen? Of wordt het toch maar gewoon ‘Atatürk kanaal’?

Bron: Peter Edel

Lees ook:Derde luchthaven in Istanbul
Lees ook:Turkije kondigt bouw aan van derde brug over de Bosporus
Lees ook:Plannen voor derde brug over Bosporus naar volgende fase
Lees ook:Nieuwe metrolijn (21 km) geopend in Istanbul
Lees ook:Erdogan en Poetin bereiken akkoord over gasleiding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>