Istanbul pakt uit als Culturele Hoofdstad

istanbulIstanbul is vanaf zaterdag een jaar lang officieel Culturele Hoofdstad van Europa.

Op zeven locaties in de stad wordt zaterdagavond groots uitgepakt, onder meer met een groot vuurwerk in het bijzijn van president Abdullah Gül en een concert van de populaire zanger Tarkan op Taksim, het centrale plein van de stad.

Istanbul presenteert zich als stad waar van oudsher vele culturen samenkomen: in de Ottomaanse tijd (1453-1923) was Istanbul een kosmopolitische stad met behalve Turken veel Armenen, Grieken, Joden, Polen en Albanezen.

Aan Istanbul 2010 werken kunstenaars uit de hele wereld mee. De activiteiten worden niet alleen gehouden in de centrale stad, maar ook in de verre buitenwijken, zodat ook inwoners die ver van het culturele centrum afwonen een cultureel graantje kunnen meepikken.

Sinds de republiek is de grootste stad van Turkije homogener, maar nog altijd trekt de stad met 16 miljoen inwoners mensen van over de hele wereld. Naast Istanbul zijn ook het Duitse Ruhrgebied en de Hongaarse stad Pécs Culturele Hoofdstad van Europa in 2010.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Amsterdam Istanbul Inspirations van 6 t/m 28 april
Lees ook:Koerden blij met nationaliteit
Lees ook:Istanbul Culturele Hoofdstad
Lees ook:Bulusma, een Turkse volksdansshow in Utrecht
Lees ook:In 2015 voldoende zorg in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>